| Autor: redakcja1

Handel wieprzowiną w Unii Europejskiej (I-II 2014)

Aktualnie ceny trzody w Unii Europejskiej zależą przede wszystkim od eksportu. Jego spadek oznacza większą podaż na wspólnotowym rynku, a to z kolei obniżkę cen - poinformowali: Jan Małkowski i Danuta Zawadzka w najnowszym wydaniu Rynku Rolnego.

Handel wieprzowiną w Unii Europejskiej (I-II 2014)
W okresie I-II 2014 r. eksport wieprzowiny z Unii Europejskiej do krajów trzecich wyniósł 452 tys. ton w wadze poubojowej i był o 8,9% niższy niż w analogicznym czasie przed rokiem, w tym w lutym wobec zeszłego roku aż o 20%. W ujęciu rocznym, w największym stopniu zmalała wysyłka do Rosji. W okresie I-II 2014 r. wyniosła on 44 tys. ton i był o 59% mniejsza niż rok wcześniej.
 
Zdaniem Małkowskiego i Zawadzkiej, najwięcej produktów wyeksportowano w styczniu - 42 tys. ton., gdyż w lutym były to ilości śladowe. W okresie tym zmalała również wysyłka do Chin o 6%, w tym w lutym o 13%. Dostawy w tym kierunku nadal stanowiły jednak 25% eksportu unijnego.
 
W okresie I-II 2014 r., w odniesieniu do analogicznego okresu roku poprzedniego zwiększył się to wywóz wieprzowiny do Hongkongu o 8%, Japonii o 23%, Korei Południowej o 72% i na Filipiny o 58%. Wskaźniki te stwarzają nadzieje, że spadek eksportu i cen nie będzie tak dotkliwy jak początkowo przewidywano.
 
Jak zauważają eksperci, zmniejszenie wolumenu eksportowego dotyczyło większości krajów członkowskich. Najgłębszy był na Litwie - o 54%. W Polsce, Niemczech i na Węgrzech wyniósł on około 20%. Nieznacznie niższy spadek miał miejsce w Hiszpanii o 14% i w Belgii o 10%, a najmniejszy w Danii o 1%. W Holandii wysyłka wzrosła o 9%. Pomimo to ceny trzody były tam stosunkowo niskie i charakteryzowały się także wysokim spadkiem jak przeciętne ceny w UE-28.
 
W styczniu średnia cena trzody klasy E wyniosła w Holandii 142 EUR/100 kg, a w lutym 136 EUR/100 kg. Ceny te były mniejsze niż rok wcześniej odpowiednio o 7% i 11%. W marcu cena trzody w Holandii nadal utrzymywała się na poziomie lutego i była o 12% niższa niż w marcu 2013 r.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!