| Autor: redakcja6

Handel wieprzowiną z Polski (I-X 2013)

Według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, handel polskim mięsem wieprzowym i jego produktami jest w dużym stopniu uzależniony od fazy cyklu produkcji wieprzowiny w Polsce, a także ceny żywca i kursu złotego względem euro.

Handel wieprzowiną z Polski (I-X 2013)
W okresie od stycznia do końca października 2013 roku obserwowano wzrost eksportu mięsa wieprzowego z Polski, który wyniósł 357,2 tys. ton wobec 302,2 tys. ton uzyskanych w tym samym okresie 2012 roku.
 
W tym samym czasie, import mięsa wieprzowego ukształtował się na poziomie 495,9 tys. ton i był o 4,2 tys. ton mniejszy (-0,8%) niż w pierwszych dziesięciu miesiącach 2012 roku, kiedy to wyniósł 500,1 tys. ton.
 
W porównaniu z rokiem poprzednim uległo poprawie saldo handlowe, gdyż wyniosło minus 138,7 tys. ton wobec minus 197,9 tys. ton w 2012 r.
 
W przypadku eksportu żywej trzody chlewnej osiągnięto poziom 12,9 tys. ton, tj. 88,2 tys. sztuk, czyli mniej o 3,2 tys. ton w stosunku do analogicznego okresu roku poprzedniego.
 
Jednocześnie import żywca trzody chlewnej wyniósł 184,5 tys. ton, tj. 4130,2 tys. sztuk i pod względem wolumenu był o 47,4 tys. ton wyższy od przywozu odnotowanego w ciągu pierwszych dziesięciu miesięcy 2012 roku.
 
Saldo ukształtowało się w tym czasie na poziomie minus 171,8 tys. ton w stosunku do minus 121,2 tys. ton w okresie styczeń-październik 2012.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!