| Autor: redakcja1

Możliwe wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Podczas obrad Rady Ministrów Rolnictwa UE w dniu 15 grudnia 2014 roku dyskutowano na temat trudnej sytuacji na unijnym rynku wieprzowiny, na którą wpływ miało m.in. rosyjskie embargo na import oraz nadprodukcja w niektórych krajach Wspólnoty – podaje FAMMU/FAPA.

Możliwe wprowadzenie dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Kilka państw członkowskich, jak Dania, Belgia, Francja, Polska, Węgry, Rumunia i Irlandia, przy wsparciu Austrii, Włoch, Cypru i Estonii, zaapelowało o wprowadzenie tymczasowego mechanizmu wsparcia w postaci dopłat do prywatnego przechowywania wieprzowiny. Pozwoliłoby to na złagodzenie aktualnej nadpodaży na tym rynku, która przełożyła się na znaczny spadek cen.
 
Komisarz UE ds. Rolnictwa i Rozwoju Wsi Phil Hogan obiecał ponowne rozpatrzenie wniosku w odniesieniu do dopłat w styczniu 2015 r. Po raz ostatni mechanizm prywatnego przechowywania wieprzowiny został uruchomiony w UE w lutym 2011 r. na 3 tygodnie.
 
Wprowadzenie takiego rozwiązania było ściśle związane z trudną sytuacją sektora wieprzowiny w wyniku gwałtownego wzrostu cen pasz, a także kryzysu dioksynowego w Niemczech i obniżenia się cen mięsa w wielu państwach członkowskich.



Tagi:
źródło: