Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Zaczepy Pickuphitch Wkłady K80 Scharmueller
2020-05-29 -
Buty gumowe Woodmaster
2012-03-13 -
Ciągnik Steyr ABSOLUT CVT
2020-03-12 -
Prasa Fortima
2014-03-19 -
Ładowarka teleskopowa JCB 531-70
2020-05-22
Krajowe spożycie wieprzowiny
Wzrost cen detalicznych mięsa wieprzowego w 2016 r. wyniósł 1,5%, przy jednoczesnym spadku cen konkurencyjnego mięsa drobiowego o 2,3% i nabiału, czyli artykułów mleczarskich i jaj o 2,0%, przez co przyczynił się do zmniejszenia konsumpcji wieprzowiny.

IERiGŻ – PIB ocenia, że w 2016 r. bilansowe spożycie mięsa wieprzowego wyniosło 40,1 kg na mieszkańca i było o 3% niższe niż rok wcześniej. W okresie styczeń–czerwiec 2017 r. ceny detaliczne wieprzowiny były o 11% większe niż w porównywalnym okresie 2016 r. Zdaniem ekspertów Agencji Rynku Rolnego w drugiej połowie 2017 r. dynamika zwyżki cen prawdopodobnie ulegnie osłabieniu i w grudniu 2017 r. ceny detaliczne mięsa wieprzowego mogą być o 1–2% wyższe niż przed rokiem. Jednak w wyniku szacowanej dalszej poprawy sytuacji dochodowej ludności bilansowe spożycie wieprzowiny w 2017 r. może utrzymać się na poziomie podobnym do przewidywanego na 2016 r.
