| Autor: redakcja1

Pogłowie świń w Polsce znów powyżej 11 mln szt.

Według wstępnych danych pogłowie świń w grudniu 2016 r. liczyło 11 107,5 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku wzrost o 4,9%. Zwiększyła się liczebność pogłowia wszystkich grup struktury stada, najwięcej prosiąt o 8,4% i loch prośnych o 8,2%, warchlaków o 6,7%, trzody chlewnej na chów o wadze 50 kg i więcej o 5,4%, trzody chlewnej na rzeź (tuczników) o wadze 50 kg i więcej o 1,3%

Pogłowie świń w Polsce znów powyżej 11 mln szt.
Jak poinformował GUS, na początku grudnia 2016 r. pogłowie trzody chlewnej wynosiło 11 107,5 tys. sztuk i było wyższe o 517,3 tys. sztuk (o 4,9%) od stanu notowanego w analogicznym okresie 2015 r., a w porównaniu z liczebnością stada świń w czerwcu 2016 r. – wyższe o 242,2 tys. sztuk, tj. o 2,2%.
 
Stado loch na chów zwiększyło się w porównaniu z grudniem 2015 r. o 44,2 tys. sztuk (o 5,4%) do poziomu 858,6 tys. sztuk, w tym pogłowie loch prośnych wzrosło o 44,3 tys. sztuk (o 8,2%) do 581,5 tys. sztuk. W stosunku do czerwca 2016 r. liczba loch na chów zwiększyła się o 4,9 tys. sztuk (o 0,6%), a macior prośnych zmniejszyła się o 4,6 tys. sztuk, tj. o 0,8%.
 
W strukturze stada trzody chlewnej ogółem udział poszczególnych grup produkcyjno – użytkowych w grudniu 2016 r. wynosił:
prosięta o wadze do 20 kg – 25,1%,
warchlaki o wadze od 20 kg do 50 kg – 28,5%,
trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na ubój – 38,4%,
trzoda chlewna o wadze 50 kg i więcej, z przeznaczeniem na chów – 7,9%,
w tym:
lochy na chów razem – 7,7%,
– w tym lochy prośne – 5,2%.

W porównaniu ze strukturą pogłowia trzody chlewnej rejestrowaną na początku grudnia 2015 r. zwiększył się udział prosiąt (o 0,8 p. proc.), warchlaków (o 0,5 p. proc.) oraz grupy trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej przeznaczonej na chów, w tym loch prośnych (o 0,1 p. proc.), natomiast zmniejszył się udział grupy trzody chlewnej o wadze 50 kg i więcej przeznaczonej na ubój (o 1,4 p. proc.).

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: