| Autor: redakcja1

Pogłowie trzody chlewnej w UE

Wstępne wyniki badania pogłowia w Unii Europejskiej wskazują, że oprócz Polski, wzrost pogłowia nastąpił w Hiszpanii o 4,5%, w Wielkiej Brytanii o 2,3 i w Danii o 1,3%.

Pogłowie trzody chlewnej w UE
W pozostałych krajach miała miejsce zniżka pogłowia trzody. W Niemczech stopa spadku pogłowia była relatywnie mała i wyniosła 0,2%, w tym macior prośnych 1,7%. Na Węgrzech pogłowie trzody zmniejszyło się o 7,2%, w Belgii o 2,9%, w Irlandii o 2,3%, a we Francji o 1,8%. W porównaniu z grudniem 2016 r. we wszystkich tych krajach stopa spadku pogłowia była jednak istotnie niższa, szczególnie w stosunku do macior prośnych.
 
Na przykład w Belgii zniżka pogłowia trzody w czerwcu była taka sama jak w grudniu 2016 r., ale spadek pogłowia macior prośnych o połowę mniejszy, a w Danii już nastąpiło przekształcenie trendu zniżkowego w tendencję wzrostową. Wyniki te sugerują, że w końcu roku w i połowie 2018 r. można mieć do czynienia ze zwyżką pogłowia trzody w wielu krajach unijnych, co niewątpliwie wpłynie na wielkość produkcji i ceny trzody.


Tagi:
źródło: