| Autor: redakcja6

Polska wieprzowina konkurencyjna w UE

Jak wynika z danych zebranych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w lipcu bieżącego roku poprawiła się znacznie konkurencyjność polskiej wieprzowiny na unijnym rynku.

Polska wieprzowina konkurencyjna w UE
Na poprawę sytuacji wpłynął przede wszystkim niższy wzrost cen w Polsce w porównaniu z Unią Europejską (7,2%).

Przeciętna cena w lipcu bieżącego roku osiągnęła poziom 5,80 zł/kg i była o 4,7% wyższa w relacji rocznej. Z kolei w przeliczeniu na walutę unijną, średnia cena wyniosła 179,81 euro/100 kg, tj. o 2,9% więcej niż rok wcześniej.
 
W przypadku produkcji trzody chlewnej eksperci wyliczają, iż w II półroczu bieżącego roku, może nastąpić jej 5-procentowy spadek. Według Komisji Europejskiej, w III kwartale 2013 roku ceny trzody ukształtują się zatem na poziomie 182 euro/100 kg, natomiast w IV – już 177 euro/100 kg, co oznacza w relacji rocznej 1-procentowy wzrost i 2-procentowy spadek odpowiednio.
 
Niiemniej, Jan Małkowski i Danuta Zawadzka we wrześniowym Rynku Rolnym twierdzą, iż obecna sytuacja przyczyni się do tego, że zarówno w III jak i IV kwartale bieżącego roku ceny wieprzowiny będą wyższe nie tylko od przewidywanych przez Komisję Europejską, ale od rzeczywistych cen ubiegłorocznych. Szacuje się, że wyniosą one 187 euro/100 kg w III kwartale oraz 185 euro/100 kg w IV.
 
W przypadku osiągnięcia tego poziomu cenowego, kilogram wieprzowiny w Polsce w okresie od października do końca grudnia wyniesie 6 zł, co oznaczałoby o 6% więcej niż w roku ubiegłym.
 
Według Małkowskiego i Zawadzkiej, wysokie ceny trzody chlewnej, przy stosunkowo niskich cenach zbóż, mogą wpłynąć na radykalną poprawę opłacalności chowu oraz po pewnym czasie - do wygaśnięcia tendencji spadkowej pogłowia trzody chlewnej i produkcji żywca.


Tagi:
źródło: