| Autor: redakcja1

Półtusze wieprzowe wreszcie podrożały (5.03.2017)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 26 lutego do 5 marca br., w przedsiębiorstwach prowadzących skup świń rzeźnych w Polsce wzrosły ceny pięciu klas półtusz wieprzowych.

Półtusze wieprzowe wreszcie podrożały (5.03.2017)

Ceny skupu świń rzeźnych

Klasa półtusz
wieprzowych wg EUROP
Zakupu wg wagi żywej przeliczona z ceny dla mpc trzody chlewnej [zł/kg]
Zmiana tygodniowa
Cena zakupu wg wż
Poziom skupu wg mpc
Średnia masa tuszy
 
Struktura zakupu
5.03.2017
26.02.2017
[%]
[%]
[%]
[%]
Klasa S
4,80
4,79
0,14
0,30
0,22
-0,08
Klasa E
4,73
4,72
0,21
1,48
0,32
0,42
Klasa U
4,45
4,44
0,29
-0,51
0,21
-0,22
Klasa R
4,16
4,15
0,22
-2,85
0,20
-0,08
Klasa O
3,76
3,76
0,03
-15,38
-0,20
-0,03
Klasa P
3,12
3,13
-0,16
-36,54
-2,14
0,00
 
Ceny półtusz wieprzowych
 
W ujęciu procentowym najbardziej podrożała klasa U, bo o 0,29% odpowiednio do 4,45 zł/kg. Następnie klasa R o 0,22% do 4,16 zł/kg, klasa E o 0,21% do 4,73 zł/kg, klasa S o 0,14% do 4,80 zł/kg, a także klasa O o 0,03% do 3,76 zł/kg. Za to klasa P potaniała o 0,16% do 3,12 zł/kg.
 

Ceny zakupu świń rzeźnych wg wagi żywej

 
CENA [zł/kg]
MAKROREGIONY
5.03.2017
26.02.2017
REGION PÓŁNOCNY
4,83
4,83
REGION ŚRODKOWO-WSCHODNI
4,88
4,86
REGION POŁUDNIOWO-WSCHODNI
4,77
4,75
REGION ZACHODNI
4,74
4,73
 
W skupie świń rzeźnych, w dniu 5 marca 2017 r. najwyższe i najniższe ceny w poszczególnych klasach odnotowano:
 
Klasa półtusz
wieprzowych wg EUROP
Najwyższa
Najniższa
Cena [zł/kg]
Region
Cena [zł/kg]
Region
Klasa S
4,85
północny i środkowo-wschodni
4,73
zachodni
Klasa E
4,81
środkowo-wschodni
4,64
zachodni
Klasa U
4,48
środkowo-wschodni
4,42
zachodni
Klasa R
4,2
północny i środkowo-wschodni
4,04
południowo-wschodni
Klasa O
3,95
środkowo-wschodni
3,56
południowo-wschodni
Klasa P
3,63
środkowo-wschodni
3,02
zachodni
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!