Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Produkcja i eksport mięsa wieprzowego w Unii

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej (Short term Outlook, Jesień 2016) tegoroczna...

Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej (Short term Outlook, Jesień 2016) tegoroczna produkcja mięsa wieprzowego łącznie w krajach UE-28 wyniesie 23,62 mln t i będzie większa o 1,1% niż w rekordowym pod tym względem 2015 r.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Oczekiwania Komisji co do produkcji wieprzowiny w Unii polepszyły się. Prognozy odnotowane w poprzednim raporcie Short Term Outlook (Lato 2016) mówiły o zwyżce produkcji na poziomie 0,2%. W drugim kwartale 2016 r. uboje świń w skali UE wzrosły o 3,2% w odniesieniu do 0,7% w pierwszym kwartale br.
 
Bank BGŻ BNP Paribas podaje, że w 2017 r. oczekuje się już niewielkiego spadku produkcji o 0,3% r/r. Czynnikiem sprzyjającym obniżkom może być zmniejszenie pogłowia loch u wielu producentów m.in. z Polski, Niemiec, Holandii czy też z Francji.
 
Komisja Europejska rokuje, że eksport mięsa wieprzowego w 2016 r. będzie na rekordowym poziomie 2,7 mln t, co tym samym oznacza wzrost o 24% w stosunku do 2015 r. Zwiększenie będzie spowodowane istotną zwyżką sprzedaży wieprzowiny do Chin.

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej już w pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. wysyłki produktów wieprzowych do Chin zwiększyły się o 106% do 1,16 mln t przewyższając łączny wywóz do tego kraju w 2015 r. Przyczyną sporego zapotrzebowania ze strony Chin jest zmniejszająca się podaż na tamtym rynku.

Według raportu FAO Food Outlook w bieżącym roku produkcja mięsa wieprzowego w ekwiwalencie tuszy w tym kraju będzie mniejsza o blisko 1,4 mln t niż w 2015 r. i wyniesie 54 mln t. Zgodnie z oczekiwaniami FAO Chiny w całym 2016 r. mają zaimportować 1,95 mln t wieprzowiny, czyli więcej o 35% niż przed rokiem. Na wzroście popytu ze strony Chin korzystają w szczególności kraje takie jak Niemcy, Hiszpania czy też Dania. Polska z powodu nałożonego ze względu na ASF w 2014 r. embarga nie może sprzedawać produktów wieprzowych na rynek chiński.
 
Ponadto, oczekuje się, że w 2017 r. eksport mięsa wieprzowego z UE-28, mimo niewielkiego spadku, utrzyma się na wysokim poziomie poprzez wciąż wysoki popyt ze strony Chin. W ocenie Komisji Europejskiej wyniesie on 2,58 mln t i będzie co prawda o 5% niższy niż w 2016 r, ale odpowiednio o 33 i 17% większy niż w 2014 i 2015 r. Przy prognozowanych zmianach in minus w unijnej produkcji jak też niewielkich zmianach w konsumpcji mięsa wieprzowego, wysoki popyt na rynkach pozaunijnych będzie czynnikiem wspierającym ceny wieprzowiny na rynku Wspólnoty w 2017 r.
 
Wysoki popyt na rynkach zewnętrznych jest jednym z kluczowych czynników obserwowanych od początku 2016 r. wzrostów cen żywca na rynku unijnym. Z notowań KE wynika, że przeciętna cena tuczników w klasie E w Unii we wrześniu br. wyniosła 146 euro/100 kg mps, a zatem była o 13% wyższa niż przed rokiem. 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl