| Autor: redakcja6

Produkcja mięsa wieprzowego w UE w latach 2010-2014

Po wzroście produkcji mięsa w latach 2010-2011 w Unii Europejskiej, wytwórczość tego gatunku mięsa obniżyła się o 2% w 2012 roku, podobnie jak w roku ubiegłym – poinformowała FAMMU/FAPA.

Produkcja mięsa wieprzowego w UE w latach 2010-2014
Zdaniem ekspertów, wysokie koszty pasz oraz czynności związane z dostosowywaniem się do dobrostanu dla zwierząt wpłynęły na spadek pogłowia świń oraz produkcję wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej.
 
Według Komisji Europejskiej, w 2013 roku produkcja netto wieprzowiny w państwach członkowskich obniżyła się o 2% do poziomu 971 tys. ton. Niższa podaż spowodowała utrzymywanie się cen wieprzowiny na wysokim poziomie, wpływając jednocześnie na obniżenie eksportu oraz spożycia tego gatunku mięsa.
 
Jak podała FAMMU/FAPA, w ubiegłym roku wywóz był znacznie niższy w relacji rocznej. Należy przy tym zwrócić uwagę, iż w poprzednich latach (2011/2012) poziom eksportu tego gatunku mięsa z Unii był na bardzo wysokim poziomie. W 2012 roku utrzymanie wzrostowej dynamiki w handlu wieprzowiną udało się osiągnąć dzięki rozbudzonemu popytowi na wieprzowinę na świecie, zwłaszcza w Rosji, Chinach i w Japonii.
 
W przypadku importu obserwowana jest kontynuacja niskiego przywozu tego gatunku mięsa na rynek unijny. Z prognoz wynika, iż w 2013 roku spożycie wieprzowiny w krajach Unii Europejskiej obniżyło się o 1,5%, a w 2014 wzrośnie o 0,6%. Konsumpcja tego gatunku mięsa przypadająca na jednego mieszkańca zmniejszyła się w roku ubiegłym o 1,8% w 2013 roku, natomiast w bieżącym wzrośnie o 0,4%.

 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!