| Autor: redakcja1

Prognoza cen żywca wieprzowego w marcu i czerwcu 2016 r.

Wzrost unijnej, w tym krajowej, produkcji żywca wieprzowego spowodował, że w 2015 r. ceny skupu trzody chlewnej były mniejsze niż rok wcześniej – podaje Agencja Rynku Rolnego. W grudniu 2015 r. (według GUS) krajowa cena skupu żywca wieprzowego wyniosła 3,84 zł/kg i była niższa o 1% niż w listopadzie 2015 r. oraz o 8% niż w grudniu 2014 r.

Prognoza cen żywca wieprzowego w marcu i czerwcu 2016 r.

Ceny żywca wieprzowego

W UE w grudniu 2015 r. za świnie rzeźne klasy E płacono po 126,22 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, a więc taniej o 4,5% niż w poprzednim miesiącu i o 6% niż rok wcześniej. W Polsce cena trzody chlewnej klasy E wyrażona w walucie unijnej wyniosła 119,77 EUR/100 kg.
 
W dniach 18–24.01.2016 r. krajowe zakłady mięsne objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW za trzodę chlewną płaciły 4,10 zł/kg, a zatem więcej o 6% niż w końcu 2015 r. i o 2% niż przed rokiem.
 
Przeciętna unijna cena zakupu świń rzeźnych klasy E w trzecim tygodniu stycznia 2016 r. ukształtowała się w granicy 128,45 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej i była o 2% większa od notowanej przed miesiącem, ale o 1% mniejsza niż rok wcześniej. W Polsce za świnie rzeźne tej klasy w przeliczeniu na walutę unijną uzyskiwano 122,96 EUR/100 kg. Niższe niż w naszym kraju ceny trzody chlewnej zaobserwowano w Belgii, Holandii, Hiszpanii, Rumunii, Francji, Portugalii i Danii.
 
Postępujący spadek produkcji w Polsce i możliwe osłabienie presji podaży wieprzowiny na rynku UE będą sprzyjały zwyżce cen skupu trzody chlewnej w pierwszej połowie 2016 r. W marcu 2016 r. krajowe ceny skupu żywca wieprzowego mogą być mniejsze od notowanych rok wcześniej, a w czerwcu – podobne do zeszłorocznych.
 
Prognozy ekspertów ARR przewidują, iż średnie ceny skupu żywca wieprzowego w Polsce w okresie od marca do czerwca 2016 r. mogą kształtować się następująco:

  • marzec  2016 r.: 4,00-4,20 zł/kg
     

  • czerwiec 2016 r.: 4,20-4,50 zł/kg.



Tagi:
źródło: