| Autor: redakcja1

Produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się

Po 7 latach zniżek, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, zwiększając się w obrębie roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały mniejsze koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności - podała FAMMU/FAPA na podstawie Short Term Outlook for arable crops, meats and dairy.

Produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się

Produkcja wieprzowiny w UE

W latach 2015-16 Komisja prognozuje kontynuację zwyżkowego trendu w produkcji. W pierwszym kwartale br. uboje trzody chlewnej w UE zwiększyły się o 5,6% pomimo niskich cen skupu – o 18% niższych w stosunku do średniej z lat 2010-2014. Wzrost liczby ubojów nastąpił za sprawą rosnącej liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5% w odniesieniu do grudnia 2013 r.

 

Wzrosty produkcji zaobserwowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny, w tym największe w Hiszpanii o 11,7% i Polsce o 6,6%, a mniejsze w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił przede wszystkim ze względu na wzrost produkcji i importu prosiąt, przy obniżce wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%.

 

W krajach „starej” UE-15 przeciętna waga poubojowa trzody chlewnej wzrosła w tym czasie o 1,2%, a w nowych państwach UE-13 zmalała o 1,4%, głównie z uwagi na zniżkę w Polsce. Pomimo tańszych pasz, niektórzy producenci trzody będą zmagali się w tym roku z problemami finansowymi, ze względu na niskie ceny skupu żywa, które nie zrekompensują kosztów produkcji. Z tego powodu, w dalszej części 2015 r. prognozowane jest spowolnienie wzrostu produkcji netto. Od kwietnia do grudnia br. uboje trzody prawdopodobnie będą wyższe już tylko o 1,8% w porównaniu do tego samego okresu 2014 r. W całym 2015 r. produkcja może zwiększyć się o 3%, a w 2016 r. już tylko o 1%.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: