Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Po 7 latach zniżek, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się,...

Po 7 latach zniżek, w 2014 r. produkcja wieprzowiny w UE zaczęła odbudowywać się, zwiększając się w obrębie roku o 2% do 22,8 mln ton. Większej produkcji sprzyjały mniejsze koszty pasz, nieznaczna odbudowa stada loch oraz wzrost ich produktywności - podała FAMMU/FAPA na podstawie Short Term Outlook for arable crops, meats and dairy.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Produkcja wieprzowiny w UE

W latach 2015-16 Komisja prognozuje kontynuację zwyżkowego trendu w produkcji. W pierwszym kwartale br. uboje trzody chlewnej w UE zwiększyły się o 5,6% pomimo niskich cen skupu – o 18% niższych w stosunku do średniej z lat 2010-2014. Wzrost liczby ubojów nastąpił za sprawą rosnącej liczebności prosiąt pod koniec 2014 r. o 2,5% w odniesieniu do grudnia 2013 r.

 

Wzrosty produkcji zaobserwowano we wszystkich państwach członkowskich liczących się na unijnym rynku wieprzowiny, w tym największe w Hiszpanii o 11,7% i Polsce o 6,6%, a mniejsze w Danii, Niemczech, Holandii, Belgii, Francji i Wielkiej Brytanii. Wzrost poziomu wytwarzania w Polsce nastąpił przede wszystkim ze względu na wzrost produkcji i importu prosiąt, przy obniżce wagi poubojowej w pierwszym kwartale br. o 2,4%.

 

W krajach „starej” UE-15 przeciętna waga poubojowa trzody chlewnej wzrosła w tym czasie o 1,2%, a w nowych państwach UE-13 zmalała o 1,4%, głównie z uwagi na zniżkę w Polsce. Pomimo tańszych pasz, niektórzy producenci trzody będą zmagali się w tym roku z problemami finansowymi, ze względu na niskie ceny skupu żywa, które nie zrekompensują kosztów produkcji. Z tego powodu, w dalszej części 2015 r. prognozowane jest spowolnienie wzrostu produkcji netto. Od kwietnia do grudnia br. uboje trzody prawdopodobnie będą wyższe już tylko o 1,8% w porównaniu do tego samego okresu 2014 r. W całym 2015 r. produkcja może zwiększyć się o 3%, a w 2016 r. już tylko o 1%.

Czytaj dalej na następnej stronie...


1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Wniosek o zakaz importu ziemniaków z Egiptu
  • Wniosek o zakaz importu ziemniaków z Egiptu

    W ziemniakach pochodzenia egipskiego wykryto groźną dla upraw bakterię. W związku z tym minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał wniosek do Komisji Europejskiej o wprowadzenie zakazu importu...
  • Pogłowie świń w Polsce
  • Pogłowie świń w Polsce

    Jak wynika ze wstępnych danych pogłowie świń w marcu 2018 r. liczyło 11 992,2 tys. sztuk, wykazując w porównaniu z porównywalnym okresem 2017 roku wzrost o 6,5%.
  • Zarząd KRIR w sprawie projektów zmian ustawy o ochronie zwierząt
  • Zarząd KRIR w sprawie projektów zmian ustawy o ochronie zwierząt

    Zarząd KRIR, oczekuje wycofania z przedłożonych projektów zapisów dotyczących zakazu chowu i hodowli zwierząt w celu pozyskiwania z nich futer, uboju zwierząt gospodarskich bez uprzedniego oraz...
  • Prognoza globalnych zbiorów zbóż
  • Prognoza globalnych zbiorów zbóż

    Globalne zbiory zbóż z wykluczeniem ryżu w sezonie 2018/2019 mogą wynieść 2 089 mln ton, czyli o 1% więcej niż w poprzednim sezonie, ale o 1% mniej niż w rekordowym sezonie 2016/2017, kiedy...
  • Handel rybami i ich produktami
  • Handel rybami i ich produktami

    W styczniu 2018 r., spośród podstawowych grup produktów, wzrósł eksport przetworów i konserw z ryb o 12,7% do 12,07 tys. t.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl