| Autor: redakcja1

Rynek wieprzowiny w Chinach. Rośnie eksport trzody z UE

Według Agra Europe, na chińskim rynku wieprzowiny obserwowany jest spora obniżka pogłowia trzody chlewnej. Jak wynika z najnowszych danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) pod koniec 2015 r. może się ono zmaleć o 45 mln szt. w obrębie roku do poziomu 420 mln szt.

Rynek wieprzowiny w Chinach. Rośnie eksport trzody z UE

Produkcja trzody chlewnej w Chinach

Takie zmniejszenie liczebności trzody związane jest z trudną sytuacją producentów dotkniętych niskimi cenami żywca oraz relatywnie wysokimi cenami pasz. W przypadku wielu mniejszych producentów doprowadziło to do znacznego ograniczenia ich płynności finansowych i niekiedy zmusiło do przeznaczenia loch na ubój. Wiele podmiotów zdecydowało się także na zaprzestanie prowadzenia działalności. Sytuację tę utrudniło pojawienie się następnych ognisk epidemicznej biegunki świń (PEDV) na terenie kraju.

Jak podkreślają eksperci Banku BGŻ, spadek pogłowia ma największy wpływ na produkcję wieprzowiny, która w 2015 r. może zmniejszyć się o 600 tys. t do 56,1 mln t. W wyniku czego w kraju, gdzie przeciętny mieszkaniec spożywa ok. 31,5 kg mięsa wieprzowego na rok, popyt na ten surowiec z importu stale rośnie.


Tym samym jest to dogodna sytuacja dla czołowych eksporterów wieprzowiny na świecie, a więc UE oraz USA. Jak wynika z szacunków USDA przywóz mięsa wieprzowego może wzrosnąć w ujęciu rocznym nawet o 60% do 1,2 mln t w 2015 r.

Jednakże dostawcy surowca ze Stanów Zjednoczonych mają utrudnioną sytuację, gdyż władze Chin wprowadziły embargo na import surowca zwierząt, w których tuczu został wykorzystany dodatek paszowy, jakim jest raktopamina. Co więcej, zakup surowca z USA, z uwagi na mocnego dolara, jest aktualnie mniej korzystny. Stawia to unijnych producentów wieprzowiny w sprzyjającej sytuacji.

Czytaj dalej na następnej stronie...



Tagi:
źródło: