| Autor: redakcja1

Rynek wieprzowiny w Chinach. Rośnie eksport trzody z UE

Według Agra Europe, na chińskim rynku wieprzowiny obserwowany jest spora obniżka pogłowia trzody chlewnej. Jak wynika z najnowszych danych Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa (USDA) pod koniec 2015 r. może się ono zmaleć o 45 mln szt. w obrębie roku do poziomu 420 mln szt.

Rynek wieprzowiny w Chinach. Rośnie eksport trzody z UE

Wzrost sprzedaży na rynku chińskim stanowi sporą szansę dla producentów z UE na odrobienie strat po wprowadzeniu przez Rosję na początku 2014 r. zakazu importu wieprzowiny. UE straciła tym samym ważny rynek wysyłkowy odpowiedzialny za 23% wspólnotowego eksportu.

Niemcy i Hiszpanie umacniają swoją pozycję w Chinach

Analizując dwóch głównych eksporterów z UE, tj. Niemcy oraz Hiszpanię, można zauważyć, że oba kraje systematycznie umacniają swoją pozycję w Chinach. Szczególnie duża, 30-proc. zwyżka wywozu w obrębie roku odnotowano dla Hiszpanii. Natomiast pozostałe kraje, jak Wielka Brytania, Dania, Holandia są mniej skoncentrowane na rynku chińskim. Rok 2014 był szczególnie trudny dla eksporterów z Polski, gdyż pojawienie się ognisk ASF zamknęło możliwość wysyłki na rynek chiński. Niemniej jednak, ważnym rynkiem zbytu dla Polski pozostał Hongkong, do którego producenci z kraju cały czas dostarczają wieprzowinę. Jest ona stąd często reeksportowana na pozostałe rynki azjatyckie.

Reasumując, rosnące zapotrzebowanie na wieprzowinę na rynku chińskim powinno pobudzić wywóz z UE. Jeśli taki scenariusz się sprawdzi, mniej surowca pozostanie na terenie UE, co przełoży się na wzrost cen żywca.

 



Tagi:
źródło: