| Autor: redakcja6

Spadek eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej do krajów trzecich (styczeń-luty 2013)

Z danych zebranych przez Komisję Europejską wynika, że w okresie od stycznia do końca lutego 2013 roku z Unii Europejskiej na rynki krajów trzecich trafiło o 5,7% mniej żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych niż w analogicznym okresie 2012 roku. Wolumen eksportu ukształtował się bowiem na poziomie 488,7 tys. ton.

Spadek eksportu wieprzowiny z Unii Europejskiej do krajów trzecich (styczeń-luty 2013)
W strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały podroby i tłuszcze – 44% oraz mrożona wieprzowina – 42%, których eksport zmalał o 1% i 9% odpowiednio. Ze względu na spadek pogłowia trzody chlewnej obniżył się również wywóz żywca aż o 67%, a świeżego mięsa o 7%. Z kolei wzrost zaobserwowano w obrębie wysyłek kiełbas i przetworów (o 7%).
 
W przypadku Polski największy udział w sprzedaży miało mięso mrożone i słonina – 48% i 17% odpowiednio. Jednocześnie nasz kraj zajął czwartą pozycję pod względem wielkości wyeksportowanego żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych osiągając tym samym poziom 48,272 tys. ton.
 
Dla porównania poniżej przedstawiono zestawienie dotyczące eksportu wieprzowiny z krajów Wspólnoty na rynki państw trzecich:
  • Niemcy
    - I-II 2013 – 131,301 tys. ton
    - I-II 2012 – 130,330 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – wzrost o 0,7%
     
  • Dania
    - I-II 2013 – 91,206 tys. ton
    - I-II 2012 – 94,144 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 3,1%
     
  • Hiszpania
    - I-II 2013 – 56,983 tys. ton
    - I-II 2012 – 70,429 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 19,1%
     
  • Polska
    - I-II 2013 – 48,272 tys. ton
    - I-II 2012 – 42,548 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – wzrost o 13,5%
     
  • Francja
    - I-II 2013 – 36,734 tys. ton
    - I-II 2012 – 39,397 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 6,8%
     
  • Holandia
    - I-II 2013 – 35,590 tys. ton
    - I-II 2012 – 39,272 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 9,4%
     
  • Belgia
    - I-II 2013 – 13,608 tys. ton
    - I-II 2012 – 16,675 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 18,4%
     
  • Włochy
    - I-II 2013 – 13,029 tys. ton
    - I-II 2012 – 15,465 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 15,7%
     
  • Węgry
    - I-II 2013 – 12,414 tys. ton
    - I-II 2012 – 12,625 tys. ton
    - zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 1,7%
     
  • Wielka Brytania
- I-II 2013 – 10,859 tys. ton
- I-II 2012 – 8,192 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – wzrost o 32,6%
  • Pozostałe kraje
- I-II 2013 – 38,721 tys. ton
- I-II 2012 – 48,983 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 20,9%
  • Ogółem
- I-II 2013 – 488,717 tys. ton
- I-II 2012 – 518,057 tys. ton
- zmiana w ujęciu rocznym – spadek o 5,7%.

Jak wynika z powyższego zestawienia, większość głównych eksporterów unijnych zanotowała spadki wywozu. Wyjątek stanowiły tylko Niemcy, Polska i Wielka Brytania.
 
W analizowanym okresie zmianie uległa struktura geograficzna eksportu wieprzowiny. Miejsce pierwszego odbiorcy zajęły bowiem Chiny, gdzie dostawy w ciągu roku wzrosły o 69% do niemal 120 tys. ton, stanowiąc tym samym blisko 25% udział w wywozie. Na drugim miejscu uplasowała się Rosja, do której wysyłki zostały obniżone o 19% do 109 tys. ton. Spadła także sprzedaż do:
  • Hongkongu – spadek o 31%
  • Korei Południowej – spadek o 51%
  • na Ukrainę – spadek o 2%
  • na Białoruś – spadek o 38%.
Wzrosły natomiast dostawy do:
  • Japonii – wzrost o 3%
  • Angoli – wzrost o 5%
  • Australii – wzrost o 15%
  • na Filipiny – wzrost o 4%.

 



Tagi:
źródło: