| Autor: redakcja1

Ukraina zwiększa produkcję wieprzowiny

Jak wynika z danych ukraińskiej konfederacji rolnej, w 2014 r. Ukraina zwiększy produkcję wieprzowiny o 6% do 815 tys. ton – podaje FAMMU/FAPA.

Ukraina zwiększa produkcję wieprzowiny

Produkcję wieprzowiny na Ukrainie

W obrębie ostatnich 13 lat poziom produkcji tego gatunku mięsa zwiększył się o ponad połowę. Ukraina ma jednak w dalszym ciągu problemy z przepisami sanitarno-weterynaryjnymi, co ogranicza rozwój eksportu. Miejscowe władze zamierzają jednak w obrębie najbliższych dwóch lat uporać się z tymi problemami i zwiększyć dostawy wieprzowiny na rynki zagraniczne, w tym głównie na rynek unijny.
 
Konfederacja podkreśla, że tegoroczny wzrost produkcji nastąpi pomimo konfliktu zbrojnego trwającego we wschodniej części kraju. Z tego powodu ukraińskie władze wstrzymały dostawy mięsa wieprzowego z obwodów donieckiego i ługańskiego. W tym regionie zlokalizowane są zakłady firmy APK-Invest, czołowego producenta wieprzowiny w kraju. Brak dostępu do obiektów produkcyjnych uniemożliwia zagwarantowanie jakości i bezpieczeństwa produktów pochodzących z tych zakładów.

Pogłowie trzody chlewnej na Ukrainie

Ukraiński urząd statystyczny podał, że na dzień 1 listopada 2014 r. krajowe pogłowie trzody chlewnej wyniosło 8,1 mln szt. i było o 2,3% mniejsze niż przed rokiem. Na Ukrainie ceny hurtowe wieprzowiny aktualnie spadają z uwagi na sezonowy spadek popytu, ograniczony dostęp do rynku rosyjskiego oraz konieczność konkurowania z niższymi cenami oferowanymi przez producentów ze wschodniej części kraju.

Ceny wieprzowiny na Ukrainie

W dniu 10 listopada br. cena żywca wieprzowego we wschodnich i zachodnich regionach Ukrainy wynosiła 22,5-23,0 UAH/kg - 1,64-1,67 USD/kg, a w centralnej części – 22,0 UAH/kg - 1,6 USD/kg. Według analityków rynku, obniżka cen utrzyma się do końca listopada, a wzrost zapotrzebowania przed Świętami Bożego Narodzenia i Nowym Rokiem wpłynie na zwiększenie się notowań.



Tagi:
źródło: