| Autor: redakcja1

Unijna produkcja wieprzowiny

W Unii Europejskiej wysokie koszty produkcji wieprzowiny, pomimo mniejszych cen pasz, skutkują spadkiem rentowności chowu świń.

Unijna produkcja wieprzowiny
Rozprzestrzenianie się afrykańskiego pomoru świń w wielu krajach, przy równoczesnym zaostrzeniu przez Komisję Europejską przepisów odnośnie dobrostanu zwierząt i konieczność spełniania kolejnych kosztownych wymogów hodowlanych powoduje, że część hodowców rezygnuje z produkcji wieprzowiny.

Jak wynika z danych Eurostatu pogłowie świń u największych unijnych producentów żywca wieprzowego, ale poza Hiszpanią w czerwcu 2023 r., w porównaniu z czerwcem 2022 r., uległo dalszemu spadkowi.

W Niemczech pogłowie zmalało o 6% do 20,9 mln szt., we Francji – o 4% do 12,1 mln szt., w Danii – o 10% do 11 mln szt., w Niderlandach – o 3% do 10,9 mln szt. i w Polsce – o 2% do 9,4 mln szt. Natomiast w Hiszpanii pogłowie trzody chlewnej zwiększyło się o 4% do 33,9 mln szt.

Spadek pogłowia trzody miał przełożenie na niższy wolumen ubojów w UE. W okresie styczeń–sierpień 2023 r. wielkość ubojów w całej UE zmalała o około 10% w porównaniu z tym samym okresem 2022 r. i wyniosła ponad 13 mln ton.

Obniżka produkcji wystąpił u wszystkich największych producentów UE, tj. w Hiszpanii o 5% do 2,8 mln ton, Niemczech o 8% do 2,8 mln ton, Francji o 4% do 1,4 mln ton, Polsce o 4% do 1,1 mln ton i Niderlandach o 2% do 966 tys. ton.

Komisja Europejska w jesiennej prognozie szacuje, że w całym 2023 r. wolumen produkcji żywca wieprzowego w Unii Europejskiej może być mniejszy o 6,6% niż w 2022 r. i wynieść 20,8 mln ton.


Tagi:
źródło: