Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Unijna produkcja wieprzowiny wzrośnie do 23,5 mln ton

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Oczekuje się, że wolumen wieprzowiny który trafi na rynek w 2015 r. będzie większy niż...

Oczekuje się, że wolumen wieprzowiny który trafi na rynek w 2015 r. będzie większy niż przed rokiem. Mówi o tym również Komisja Europejska w raporcie z lipca br. „Shorttermoutlook for EU arable crops, dairy and meat markets“. Wskazuje ona, że produkcja wieprzowiny w br. na rynku wspólnotowym wzrośnie o 2,7% w skali roku do 23,5 mln t.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Produkcja wieprzowiny w UE

Wzrost produkcji potwierdzają dane Eurostat, które mówią o ubojach trzody chlewnej o 5% wyższych w I poł. br. Jest to zatem wzrost o 560 tys. t w skali roku do poziomu 11,4 mln t. Jeśli porównamy obecny wolumen z I poł. 2013, jest on o 4% wyższy.

Takie wysokie tempo wzrostu było napędzane przez pięć krajów: Hiszpanię, Włochy, Niemcy, Holandię oraz Polskę, które łącznie odpowiadały za 62% ubojów w UE w I poł. br. Największy przyrost, o 164 tys. t (9% w skali roku), miał miejsce na rynku hiszpańskim. Następnie kolejno o 105 tys. t we Włoszech (16%), 70 tys. w Niemczech (3%), 54 tys. w Holandii (8%) oraz 44 tys. t w Polsce (5%).

Równocześnie konsumpcja wieprzowiny na rynku UE w br., powinna w ocenie KE zwiększyć się o 0,7 kg na mieszkańca, czyli o 2,1% w stosunku do 2014 r. Oznacza to lekkie wyhamowanie w odniesieniu do 2014 r., kiedy spadek cen wieprzowiny wpłynął na wzrost spożycia średnio o 1 kg na mieszkańca.

Na sytuację na rynku duży wpływ ma również eksport wieprzowiny. W okresie pierwszych pięeciu miesięcy br. sprzedano 627 tys. t nieprzetworzonego mięsa wieprzowego, czyli o 5% więcej niż przed rokiem.

Niemniej, w opinii analityków Banku BGŻ BNP Paribas, biorąc pod uwagę wspomniane zmiany w konsumpcji, jak i wzrost eksportu, nie były one na tyle duże, by w pełni zagospodarować dodatkowy wolumen wieprzowiny który trafił na rynek. Wpłynęło to na utrzymanie się cen na rynku UE w I poł. br. na niższym o 13% poziomie niż przed rokiem, tj. 140 EUR/100 kg. W II poł. br. eksperci oczekują jednak stopniowego odbicia cen.

Jak wskazuje thePigSite.com wolumen żywca, który jest dostępny obecnie na rynku niemieckim, holenderskim, belgijskim i austriackim wydaje się nie być wystarczający względem wielkości popytu. Wpływa to na obserwowane obecnie kilkuprocentowe wzrosty. Również w Polsce od ostatniego tygodnia sierpnia (24-30.08) obserwowano stopniowe odbicie.

Ceny wieprzowiny powinny wzrosnąć

W tygodniu 31.08-6.09.2015 za kg żywca płacono przeciętnie 4,54 zł. Oznacza to 4-procentowy wzrost w okresie dwóch tygodni. Niemniej cały czas jest to niższy poziom niż przed rokiem, kiedy w pierwszym tygodniu września płacono 5,10 zł/kg, czyli 11% więcej niż obecnie. Zdaniem analityków Banku BGŻ BNP Paribas, jeśli dane o ubojach w północnej części UE się potwierdzą, ceny żywca, wspierane również czynnikami sezonowym, powinny wykazywać niewielkie wzrosty na przestrzeni kolejnego miesiąca.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl