Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny zawieszone

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W dniu 30 kwietnia 2015 roku w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze...

W dniu 30 kwietnia 2015 roku w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) 2015/679 z dnia 29 kwietnia 2015 r. zawieszające składanie wniosków o dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny, przewidziane w rozporządzeniu wykonawczym Komisji (UE) 2015/360 – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Dopłaty do prywatnego przechowywania wieprzowiny

Rozporządzenie 2015/679 weszło w życie w dniu 1 maja br. Możliwość składania wniosków zostaje zawieszona na okres od 2 do 8 maja br. Wnioski o zawarcie umów złożone w tym okresie nie zostaną przyjęte. Natomiast wnioski złożone od 29 kwietnia 2015 r., w przypadku których decyzja o przyjęciu byłaby podjęta w okresie 2-8 maja br., zostają odrzucone, przy czym wnioski o dopłaty można było składać od 9 marca br.

 

Tymczasowe wycofanie wieprzowiny z rynku miało na celu przywrócenie równowagi rynkowej w UE i podniesienie cen. Za zamknięciem systemu wsparcia przemawia aktualna analiza sytuacji na rynku wieprzowiny, która wskazuje na wzrost cen od czasu jego wprowadzenia. Komisja zamierza teraz przedłożyć stosowne rozporządzenie zamykające system dopłat do zaopiniowania Komitetowi ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych.

 

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie od 9 marca do 27 kwietnia br. w ramach mechanizmu dopłat wszystkie państwa członkowskie UE złożyły wnioski na 63,507 tys. ton wieprzowiny.

 

O największe ilości wnioskowały Dania - 15,25 tys. ton, Hiszpania - 13,72 tys. ton, Niemcy - 7,96 tys. ton i Polska - 7,65 tys. ton. Ze wszystkich produktów, w stosunku do których przyznawane są dopłaty, zgromadzono w magazynach najwięcej elementów bez kości - 63% ogółu przechowywanego mięsa.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl