Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-06-17
Poznaj produkty
-
Mobilny przenośnik ślimakowy serii SLM i SL
2020-10-06 -
Opryskiwacz Trakker Mais 3000
2020-08-05 -
Ładowarki kołowe Weidemann 3080
2020-08-10
2015-01-20
| Autor: redakcja1
Koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o ponad 30%
W październiku i listopadzie 2014 r. koszty produkcji wieprzowiny w Rosji zwiększyły się o jedną trzecią z powodu dewaluacji rubla – podaje FAMMU/FAPA.

Koszty produkcji wieprzowiny
Zdaniem analityków, wzrost kosztów wytwarzania nie spowoduje zwiększenia się cen detalicznych mięsa, które już teraz znajdują się na wysokim poziomie. Jak wynika z prognoz grupy Cherkizowo, w 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny będą wyższe o 10-15%.
Deprecjacja krajowej waluty spowodowała jednocześnie obniżkę cen wyrażonych w dolarach czy euro. Jest zatem możliwe, że w niedalekiej przyszłości rosyjskie mięso będzie bardzo konkurencyjne na rynku globalnym, co stwarza szanse dla zwiększenia się eksportu wieprzowiny i drobiu przede wszystkim do Chin, na Bliski Wschód i do Afryki.

źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 05.01.15 foto:
sxc.hu