Kategorie
Zobacz również tu
-
Kupuj eko i chroń planetę!
2024-04-19
Poznaj produkty
-
Ładowarka kołowa GIANT D267
2015-05-06 -
Silosy paszowe WINKLER
2020-03-19 -
Ładowarka kołowa GIANT V452T HD
2015-05-06 -
Podbieraki do oczka wodnego
2013-02-26 -
MERLO MULTIFARMER z nowej serii MF 40
2016-05-02
2015-01-20
| Autor: redakcja1
Koszty produkcji wieprzowiny w Rosji wzrosły o ponad 30%
W październiku i listopadzie 2014 r. koszty produkcji wieprzowiny w Rosji zwiększyły się o jedną trzecią z powodu dewaluacji rubla – podaje FAMMU/FAPA.
Koszty produkcji wieprzowiny
Zdaniem analityków, wzrost kosztów wytwarzania nie spowoduje zwiększenia się cen detalicznych mięsa, które już teraz znajdują się na wysokim poziomie. Jak wynika z prognoz grupy Cherkizowo, w 2015 r. ceny detaliczne wieprzowiny będą wyższe o 10-15%.
Deprecjacja krajowej waluty spowodowała jednocześnie obniżkę cen wyrażonych w dolarach czy euro. Jest zatem możliwe, że w niedalekiej przyszłości rosyjskie mięso będzie bardzo konkurencyjne na rynku globalnym, co stwarza szanse dla zwiększenia się eksportu wieprzowiny i drobiu przede wszystkim do Chin, na Bliski Wschód i do Afryki.
źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 05.01.15 foto:
sxc.hu