| Autor: redakcja1

Ceny warzyw w skupie (czerwiec 2015)

W czerwcu 2015 r., w porównaniu z majem br., w skupie na rynek produktów świeżych, większe były ceny skupu buraków o 52%, cebuli o 28%, marchwi o 12% i kapusty białej o 20% - poinformowali Paweł Kraciński i Tomasz Smoleński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny warzyw w skupie (czerwiec 2015)

Ceny warzyw w skupie

Zmniejszyły się ceny pomidorów szklarniowych o 36%, a ceny skupu pieczarek pozostały niezmienne. W zakładach przetwórczych zwiększyły się ceny skupu kapusty białej o 14% i cebuli obieranej o 5%. W firmach skupujących warzywa na eksport wzrosły ceny skupu kapusty czerwonej o 27% i cebuli o 15%. Bez zmian pozostały ceny skupu ziemniaków i buraków.

 

Zmalały ceny kapusty białej i pomidorów spod osłon po 34%, kapusty pekińskiej o 26% i marchwi o 10%. W handlu hurtowym wyższe były ceny cebuli o 36%, buraków o 23%, kapusty białej o 9% i marchwi o 8%. Niższe były ceny ogórków spod osłon o 35% i pomidorów spod osłon o 33%.

 

Z danych zebranych przez Kracińskiego i Smoleńskiego wynika, że w stosunku do czerwca 2014 r., na rynku krajowym, w eksporcie i w przetwórstwie w zależności od kierunku zagospodarowania mniejsze były ceny: buraków o 11-48% i cebuli o 17-28%, a większe marchwi o 19-120% i kapusty białej o 4-16%. Na rynkach hurtowych zmniejszyły się ceny buraków ćwikłowych o 26% pomidorów spod osłon o 23% i cebuli o 18%, a zwiększyły się ceny marchwi o 70%, ogórków spod osłon o 36%, kalafiorów gruntowych o 14% i kapusty białej o 6%.

 

W maju br., w odniesieniu kwietnia br., wzrosły ceny detaliczne papryki o 36%, marchwi o 29%, kapusty białej o 27%, cebuli o 21%, selerów o 11% i buraków ćwikłowych o 4%, a spadły ceny pomidorów o 20%, kalafiorów o 16% i pieczarek o 1%.

 

W relacji do cen detalicznych z kwietnia 2014 r. zwyżkowały ceny detaliczne marchwi o 51%, papryki o 48%, kapusty białej o 27%, pomidorów i porów po 14%, kalafiorów o 7% i ogórków gruntowych o 2%, a zmalały ceny cebuli o 30%, buraków ćwikłowych o 26%, pieczarek o 2% i selerów o 17%.

 

W Rynku Rolnym podano także, że w kwietniu 2015 r., wobec tego samego czasu w 2014r., w średnich i dużych zakładach przetwórczych wyprodukowano mniejszą ilość konserw warzywnych o 25%, warzyw mrożonych o 15%, soku pomidorowego o 16% i marynat o 8%.



Tagi:
źródło: