| Autor: kkj6

Bezpieczna żywność, czyli probiotyki w gospodarstwie

Coraz większe wymagania przed polskimi rolnikami stawia Unia Europejska pod kątem bezpieczeństwa żywności. Jeżeli gospodarze nie będą się stosować do zasad ochrony środowiska lub dobrej kultury rolnej, to mogą nawet stracić dotacje.

Bezpieczna żywność, czyli probiotyki w gospodarstwie

Tak rzadki widok jak opryski w oborach mają bardzo dobry wpływ na kondycję i stan zdrowia zwierząt. Żywe kultury bakterii, które używa się do spryskiwania sprawiają, że zwierzęta mają lepszy przyrost naturalny, są zdrowsze, a dodatkowo neutralizują charakterystyczny odór w oborze.


Systematyczne spryskiwanie dodatkowo przyczynia się do lepszego przyswajania i wykorzystywania paszy przez zwierzęta. Dzięki probiotykom, które wzmacniają naturalną odporność przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka zachorowań.


Dodatkowo mają dobry wpływ na glebę i rośliny. Można je z powodzeniem stosować w przypadku upraw, spodziewając się lepszego okrzewienia, wyrównanych plonów, zwiększonej odporności roślin na choroby i szkodniki, a także zmniejszenia zużycia nawozów mineralnych.


Najciekawsze jest to, że probiotyki zmniejszają ilość komórek somatycznych w mleku, a także mają dobry wpływ na człowieka. Niestety w Polsce system ten nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Z kolei w Niemczech i Francji jest zupełnie odwrotnie.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!