| Autor: redakcja1

Struktura towarowa eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski

W strukturze towarowej polskiego eksportu produktów rolno-spożywczych dominowało mięso, przetwory mięsne i żywiec.

Struktura towarowa eksportu produktów rolno-spożywczych z Polski
W 2023 r. przychody otrzymane ze sprzedaży zagranicznej wymienionej grupy towarowej były większe o 1% niż rok wcześniej i wyniosły 9,9 mld EUR, stanowiąc 19% wartości całego polskiego wywozu produktów rolno-spożywczych.

Największy udział w wartości eksportu mięsa przetworów mięsnych i żywca miały: mięso drobiowe - 41,5% za 4,1 mld EUR, przetwory mięsne - 25% za 2,5 mld EUR, mięso wołowe - 22% za 2,2 mld EUR oraz mięso wieprzowe - 8% za 824 mln EUR.

Drugą pozycję pod względem wartości z 15% udziałem w eksporcie produktów rolno-spożywczych z Polski zajmowało ziarno zbóż i przetwory zbożowe, których całkowita sprzedaż, w porównaniu do 2022 r., zwiększyła się o 15% do 7,6 mld EUR. Z Polski w całym 2023 r. wywieziono 13,6 mln ton ziarna zbóż za 3,5 mld EUR.

W strukturze wolumenu wywozu pszenica stanowiła 51% i 7 mln ton, kukurydza – 34% i 4,6 mln ton, żyto – 5% i 0,7 mln ton oraz jęczmień – 3,5% i 0,5 mln ton.


Tagi:
źródło: