| Autor: redakcja1

Zmiany w koniunkturze w II półroczu 2019 r.

W II półroczu 2019 r. rolnicy mniej pesymistycznie, w odniesieniu do poprzedniej edycji badania, ocenili zarówno ogólną sytuację prowadzonych przez siebie gospodarstw rolnych, rentowności produkcji rolniczej, jak i popyt na produkty rolne.

Zmiany w koniunkturze w II półroczu 2019 r.
Wśród gospodarstw ukierunkowanych na produkcję roślinną najmniej pesymistyczne opinie wyrażali rolnicy prowadzący plantacje drzew i krzewów owocowych, uprawy ziemniaków i warzyw gruntowych.
 
Z kolei w przypadku gospodarstw specjalizujących się w chowie świń zaobserwowano przewagę opinii pozytywnych nad negatywnymi w obrębie opłacalności produkcji rolniczej oraz zapotrzebowania na produkty rolne. Najwięcej negatywnych opinii wyrażali producenci prowadzący uprawy buraków cukrowych, jak i również hodowcy bydła rzeźnego.


Tagi:
źródło: