| Autor: redakcja1

Bio Gumienny z Podkarpacia i orle laury dla farmera roku

Ekologiczna żywność z Podkarpacia znajduje uznanie nie tylko w całej Polsce, ale także za granicą. Jej walory doceniają zarówno konsumenci, jak i jurorzy konkursów. Jednym z czynników przyciągających uwagę jest to jak w czasie wytwarzania przestrzega się zasad tradycyjnych receptur. Wiele gospodarstw rolnych uzyskało certyfikat ekologiczności.

Bio Gumienny z Podkarpacia  i orle laury dla farmera roku
Europejskim symbolem w postaci zielonego liścia z gwiazdami legitymuje się Ekologiczne Gospodarstwo Bio Gumienny, prowadzone przez Barbarę i Mariusza Gumiennych w Dębowcu właśnie na Podkarpaciu. Gospodarstwo należy do Stowarzyszenia „Polska Ekologia”.

Nagroda za nagrodą

Państwo Gumienni niedawno wrócili z gali zorganizowanej w warszawskim hotelu The Westin przez Stowarzyszenie Polski Klub Rolnik Farmer Roku. Do XXIX edycji konkursu nagradzającego najlepszych zgłoszono 342 gospodarstwa, zaś Państwo Gumienni znaleźli się w dziesiątce laureatów. Wcześniej, w roku 2022 zdobyli tytuł najlepszego gospodarstwa w województwie Podkarpackim. A jeszcze wcześniej wiele innych wyróżnień.

Wśród nagród zdobiących prężne gospodarstwo jest także nagroda „Orły Wprost” przyznana przez redakcję „Wprost” . Orle nagrody otrzymują m.in. firmy, samorządy, wybitne osobowości regionów. To laur dla tych, którzy wnoszą szczególny wkład w rozwój gospodarki, regionu oraz kraju. W uzasadnieniu jury znalazło się stwierdzenie, iż „Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego Barbary i Mariusza Gumiennych, wyróżnia się uprawą prastarych odmiany zbóż – płaskurki, samopszy i orkiszu. Powstają z nich różnego rodzaju makarony oraz mąka do wypieku chleba. Produkowana w gospodarstwie „orkiszowa kluska krojona” została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi”. (Na marginesie, wymiary kluski 60 x 6 mm, a grubość od 1 do 2 mm).

Tu trzeba zacytować dyrektora Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Rzeszowie - Jerzego Borcza:
Województwo podkarpackie ma najwięcej produktów tradycyjnych, zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. I to właśnie dzięki takim gospodarstwom, jak to państwa Gumiennych, te tradycje są kontynuowane, a nieraz odtwarzane po latach zapomnienia.
Ale przecież nie samymi krojonymi kluskami gospodarstwo stoi.

Pani Barbara Gumienna wyjaśnia:

- W gospodarstwie i w firmowym sklepiku w Jaśle mamy całą naszą ekologiczną ofertę. Wytwarzamy makarony kolorowe o różnych smakach i kształtach. Maki do wypieku chleba, ciast i ciasteczek. Kasze smakowe i bezglutenowe oraz płatki. Z nasion oleistych tłoczymy olej m.in. z lnu złotego, z ostropestu oraz rzepaku.
Produkty wytwarzane w naszym gospodarstwie są najwyższej jakości, pakowane ręcznie, a zboża mielone we własnym żarnowym młynie. Przy uprawie zbóż wykorzystujemy wyłącznie obornik. Pieczywo pieczemy w piecu opalanym drewnem i trzymamy się tradycyjnej receptury od mojej mamy i babci. Cieszymy się, że nasze gospodarstwo i praca z nim związana jest coraz częściej doceniana. Każda nagroda czy wyróżnienie daje nam ogromną mobilizację i chęci do dalszego rozwoju. 
Handlowe przedłużenie gospodarstwa Bio Gumienny, w postaci sklepiku w Jaśle, to duże ułatwienie zarówno w zbywaniu własnych produktów, jak i dla konsumentów szukających żywności ekologicznej.

Zgodnie z duchem czasu funkcjonuje sprzedaż internetowa biogumienny.pl.
 
Podkarpacie przoduje

Na koniec skłaniająca do refleksji statystyczna informacja o Podkarpaciu – Podkarpacie ma najdłuższą średnią długość życia w Polsce. Trudno tu nie odnieść się do starożytnej maksymy – jesteś tym co jesz. A może bardziej dosłownie – powiedz mi co jesz, a powiem ci jak długo będziesz żył.

Dziś, dzięki sprzedaż via Internet, żywność z Podkarpacia dociera wszędzie. Produkowana w naturalnych warunkach, tradycyjnie, bez agrochemii, znajduje uznanie u najbardziej wymagających odbiorców.

A do tego trzeba wspomnieć o istotnej nucie postępu np. przez przywracanie do uprawy prastarych zbóż, nowatorskie wykorzystanie ziół, czy stosowanie w gospodarstwach i przetwórniach technik pakowania w podwyższonym standardzie higienicznym. A także o owocnej współpracy rolników i przetwórców z licznymi ośrodkami naukowymi w Polsce.
Widać, że Podkarpacie promieniuje na cały kraj.


Tagi:
źródło: