| Autor: redakcja1

Jakość pszenicy w UE lepsza niż oczekiwano

Tegoroczne zbiory pszenicy w Unii Europejskiej są wysokie. Niepokój powoduje jednak niska jakość ziarna w niektórych krajach – podaje FAMMU/FAPA.

Jakość pszenicy w UE lepsza niż oczekiwano

Jakość pszenicy we Francji

Dotyczy to głównie Francji będącej liderem w unijnej produkcji pszenicy miękkiej, jak i również jednym z czołowych eksporterów tego gatunku na rynki krajów trzecich. Żniwa we Francji i Niemczech zostały całkowicie zakończone. Na ukończeniu są zbiory pszenicy w Wielkiej Brytanii, w tym głównie Szkocji.
 
Pod względem ilościowym wyniki produkcji we Francji wyglądają imponująco. Jak wynika z danych francuskiego Ministerstwa Rolnictwa, zebrano 37,5 mln ton pszenicy miękkiej, a więc o 2% więcej w odniesieniu do 2013 rokiem. Niezależni analitycy podają nawet większe oszacowania wynoszące około 38 mln ton. Problem stanowi jakość ziarna, która ucierpiała w czasie letnich deszczy.

Jakość pszenicy w Niemczech

Nadspodziewanie dobrze wygląda sytuacja w Niemczech. Kraj odnotował bardzo korzystne wyniki produkcji pszenicy miękkiej zarówno pod kątem ilościowym, jak i jakościowym. Niemieckie Ministerstwo Rolnictwa wysoko szacuje tegoroczne zbiory pszenicy na 27,9 mln ton, a więc o 12% powyżej ich ubiegłorocznego poziomu. W odróżnieniu od Francji, w Niemczech letnie deszcze utrudniły żniwa w końcowym etapie zbiorów i dotknęły jedynie 10% upraw pszenicy. W związku z tym, rzeczywiste straty związane z opadami w czasie żniw są dużo niższe niż się początkowo szacowano.
 
Ocenia się, że ogólna jakość niemieckiej pszenicy z tegorocznych zbiorów jest dobra. Zdaniem analityków niemal 80% produkcji będzie spełniać wysokie wymogi stawiane temu ziarnu. Oznacza to, że pszenicy o parametrach paszowych będzie 20%, czyli podobnie jak rok temu. Przeciętna zawartość białka w ziarnie pszenicy jest jednak mniejsza niż przed rokiem. Szacuję się ją na 12% w odniesieniu do 12,7% w 2013 roku. Pozostałe parametry jakościowe takie jak liczba opadania Hagberga oraz zawartość glutenu są w normie.

Jakość pszenicy w Wielkiej Brytanii

Równie korzystnie wygląda sytuacja w Wielkiej Brytanii, gdzie rolnicy odnotowali bardzo dobre plony – o 10% przekraczające ubiegłoroczny poziom. Jakość ziarna oceniana jest relatywnie dobrze. Co prawda poziom białka w ziarnie nie jest najwyższy, ale do zaakceptowania. Z kolei takie parametry jakościowe jak liczba opadania Hagberga i ciężar właściwy są powyżej średniej. Handlowcy spodziewają się najwyższych zbiorów pszenicy w okresie ostatnich sześciu lat. Przewidywania zawierają się w przedziale od 16 mln ton do 17 mln ton, w odniesieniu do 11,92 mln ton rok wcześniej.


Tagi:
źródło: