| Autor: redakcja1

Spore opóźnienia w zasiewach jęczmienia jarego w Unii Europejskiej

Wyjątkowo długa zima w krajach północnej Europy może spowodować problemy w zasiewach jęczmienia jarego, podstawowego surowca do produkcji piwa i whisky – podkreśla FAMMU/FAPA.

Spore opóźnienia w zasiewach jęczmienia jarego w Unii Europejskiej
Najlepszą porą do dokonania zasiewów jęczmienia jarego w tym rejonie jest okres od początku do połowy marca. Zazwyczaj unijna produkcja jęczmienia jarego mieści się w przedziale od 20 do 25 mln ton.
 
W tym roku jęczmienia jarego może być mniej. W większości krajów północnej Europy zasiewy jęczmienia będą znacznie opóźnione. Dotyczy to przede wszystkim krajów zaliczanych do wiodących producentów tego gatunków, tj. Niemiec i Francji.
 
Francuski minister rolnictwa szacuje areał upraw jęczmienia jarego na 484 tys. ha, tj. o 29,7% mniej niż w 2012 roku. Przy czym główną przyczyną spadku powierzchni zasiewów są mniejsze starty w oziminach, a co za tym idzie mniejsza konieczność dokonywania przesiewów.
 
Analitycy Strategie Grains potwierdzają ogóle przeczucie, że jęczmienia browarnianego będzie mniej niż przed rokiem. Sytuacja wygląda podobnie w Niemczech. W połowie marca br. szacowano tegoroczny areał jęczmienia jarego na 380 tys. ha, tj. o 34% mniej w porównaniu z poprzednim rokiem.
 
W Wielkiej Brytanii natomiast ocenia się, że powierzchnia pod uprawy jare będzie duża, ze względu na mniejszy areał upraw ozimych. Jak oceniają analitycy HGCA daje to szansę na zwiększenie areału jęczmienia jarego, pod warunkiem dokonania siewów przed końcem kwietnia.


Tagi:
źródło: