| Autor: redakcja1

UE zaimportowała od początku sezonu o blisko 1/4 mniej zbóż niż przed rokiem

W pierwszych 43 tygodniach sezonu 2020/21 (stan na 25.04.2021) kraje UE zaimportowały 16,4 mln ton zbóż w porównaniu do 21,3 mln ton w analogicznym okresie sezonu 2019/20. Oznacza to spadek tempa importu zbóż o 23% - licząc rok do roku (decyduje o tym mniejszy import kukurydzy).

UE zaimportowała od początku sezonu o blisko 1/4 mniej zbóż niż przed rokiem
W imporcie dominuje tradycyjnie kukurydza z wynikiem 12,2 mln ton (-30% r/r) i pszenica (razem z mąką) - 4,0 mln ton (+19% r/r). O ile import pszenicy miękkiej jest na podobnym do poprzedniego sezonu poziomie, to unijne zakupy pszenicy durum wzrosły o 40% r/r.
 
Z tygodnia na tydzień rośnie udział udział ukraińskiej kukurydzy w imporcie tego zboża, ale dopiero w marcu Ukraina prześcignęła Brazylię w rankingu dostawców kukurydzy do UE.
 
Źródła importowanej kukurydzy i ich udział (%):
  • Ukraina: 5,17 mln ton (43%);
  • Brazylia: 4,43 mln ton (37%);
  • Serbia: 1,42 mln ton (12%);
  • Kanada: 0,45 mln ton (4%);
  • Rosja: 0,26 mln ton (2%).
Źródła importowanej pszenicy:

Pszenica durum (2,25 mln ton) najczęściej sprowadzana jest z Kanady (72%) i z USA (17%).


Pszenica miękka (1,72 mln ton) pochodzi najczęściej z Ukrainy (35%), Kanady (26%), Rosji (15%), USA (11%) i Serbii (8%).


Tagi:
źródło: