| Autor: redakcja1

Indeks cen żywnmości FAO wzrósł w kwietniu po 12 miesiącach spadków

Światowe ceny żywności wzrosły nieznacznie w kwietniu w wyniku gwałtownego wzrostu cen cukru – poinformowała Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks cen żywnmości FAO wzrósł w kwietniu po 12 miesiącach spadków
W kwietniu obok cukru, wzrósł wskaźnik cen mięsa, podczas gdy ceny zbóż, nabiału i olejów roślinnych nadal spadały.

Indeks cen żywności FAO, który śledzi międzynarodowe ceny koszyka towarów, wzrósł o 0,6% w stosunku do poziomu z marca. W stosunku do poziomu sprzed roku indeks traci na wartości 19,7%, ale ciągle pozostaje na wysokim poziomie, znacznie powyżej wskaźników dla 2020 i 2021 roku z tego samego okresu.

Indeks cen cukru FAO wzrósł w porównaniu z marcem o 17,6%, osiągając najwyższy poziom od października 2011 r. Powodem jest spodziewany spadek produkcji w Indiach, Chinach i Tajlandii, związany w szczególności z suszą. Ponadto powolny początek zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii i wzrost międzynarodowych cen ropy naftowej, który zwiększa popyt na etanol wytwarzany z trzciny cukrowej, powodują wzrost cen.

Indeks cen mięsa FAO w kwietniu wzrósł 1,3% w stosunku do marca, ale był o 6,1 procent poniżej wartości z analogicznego miesiąca ubiegłego roku. W kwietniu międzynarodowe notowania cen wieprzowiny wzrosły najbardziej w wyniku zwiększonych zakupów importowych ze strony krajów azjatyckich oraz utrzymujących się ograniczeń podaży u kilku wiodących eksporterów z powodu wysokich kosztów produkcji i problemów zdrowotnych zwierząt. W międzyczasie światowe ceny mięsa drobiowego odbiły, po dziewięciu miesiącach ciągłych spadków, w miarę wzrostu popytu importowego z Azji.

Indeks cen zbóż FAO stracił na wartości 1,7% w porównaniu z marcem.
 
Cena pszenicy spadła w ciągu miesiąca o 2,3%, osiągając najniższy poziom od lipca 2021 r. Wynika to głównie z „dużej dostępności eksportowej z Rosji i Australii”, korzystnych warunków klimatycznych w Europie oraz umowy zezwalającej na tranzyt zboża we wschodnich krajach Unii Europejskiej.

Światowe ceny kukurydzy spadły w kwietniu o 3,2%, głównie z powodu zwiększonych sezonowych dostaw w Ameryce Południowej. FAO podkreśla, że brazylijska produkcja powinna osiągnąć rekordowy poziom w 2023 r. Kraj mógłby wówczas stać się czołowym światowym eksporterem tego surowca, co osiągnął tylko raz w 2013 r. Argentyna powinna odwrócić się, by zobaczyć spadek produkcji z powodu suszy.

Ceny jęczmienia spadły o 4,3% miesiąc do miesiąca, odzwierciedlając brak globalnego popytu i skutki słabych międzynarodowych rynków kukurydzy i pszenicy.

Ceny ryżu wzrosły - sprzedaż do azjatyckich nabywców podniosła międzynarodowe ceny ryżu w kwietniu. W rezultacie notowania eksportowe ryżu odwróciły większość spadków, które zarejestrowały w marcu 2023 r.
 
Indeks cen olejów roślinnych FAO spadł o 1,3% w stosunku do marca. Ciągły spadek od pięciu miesięcy, który odzwierciedla połączony efekt stabilności światowych cen oleju palmowego i spadku notowań olejów sojowego, rzepakowego i słonecznikowego. Te ostatnie są spychane w dół przez presję globalnej podaży.

Indeks cen produktów mlecznych FAO spadł w kwietniu o 1,7 procent w stosunku do marca i o 15,1 procent w porównaniu z poziomem sprzed roku. W kwietniu międzynarodowe ceny mleka w proszku spadły dziesiąty miesiąc z rzędu, głównie pod wpływem utrzymującego się słabego światowego popytu importowego. Zwiększone zakupy ze strony Chin i sezonowo spadające dostawy z Nowej Zelandii zapobiegły potencjalnie głębszemu spadkowi światowych cen pełnego mleka w proszku, podczas gdy zwiększone bieżące dostawy z Europy Zachodniej wywierały dalszą presję na obniżenie cen odtłuszczonego mleka w proszku.
 


Tagi:
źródło: