| Autor: redakcja1

Stewia zamiast buraków cukrowych?

Komisja Europejska pozwoliła na stosowanie w krajach Wspólnoty stewii w artykułach spożywczych oraz napojach zamiast cukru.

Stewia zamiast buraków cukrowych?

Stewia jest naturalnym słodzikiem w postaci ekstraktu wytwarzanego z krzewu rosnącego w Południowej Ameryce.


Już teraz producenci żywności i napojów cieszą się z tej decyzji, gdyż to pozwoli im na znaczne oszczędności, gdyż stewia nie posiada kalorii i do tego jest niemal 300 razy słodsza od tradycyjnego cukru, a do tego jest całkowicie naturalna. Przy tym idealnie komponuje się w najnowsze trendy dotyczące zdrowego stylu życia.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!