Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2025-05-02
Poznaj produkty
-
Filtr 65 l/min
2013-12-13 -
DRAMIŃSKI wilgotnościomierz TwistGrain pro
2020-05-05 -
Czosnek AGROSAD
2020-10-05 -
Siewniki MTE Maschio Gaspardo
2020-05-11 -
Rozwijarka bel MK IV
2013-04-05
2011-11-20
| Autor: redakcja1
Tegoroczne mięso jest droższe
Światowe ceny żywności monitorowane przez FAO obniżyły się w ubiegłym miesiącu.

Jeśli chodzi o oleje jest to spadek o 6 procent, zboża, przetwory mleczne oraz cukier potaniały o 5 procent. Jednakże najmniejszą obniżkę odnotowano w przypadku mięsa, bo jedynie o 0,4 procent, czyli do poziomu 177 punktów.
Niestety mimo spadku cen, są one i tak o 13 procent wyższe niż w roku ubiegłym. Jednakże w odniesieniu do najwyższej stawki z ostatnich 20 lat to październikowe ceny były mniejsze zaledwie o 2 procent.
W okresie od stycznia do października bieżącego roku za mięso owcze należało zapłacić o 36 procent więcej niż rok temu. Natomiast wołowina podrożała w tym czasie o 18 procent, a mięso drobiowe o 16 procent.

źródło: Gospodarz.pl/FAMMU/FAPA Foto: sxc.hu