I wiesz, co jesz - czekolada

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z opisem kolejnego produktu z cyklu "I wiesz, co jesz". Bohaterką tego "odcinka" będzie... czekolada. Tekst został do nas nadesłany przez naszą Czytelniczkę. Dziękujemy i prosimy o więcej...

I wiesz, co jesz - czekolada

Czekolada wykorzystywana jest nie tylko jako produkt spożywczy, ale także w kosmetyce, jako składnik wielu produktów kosmetycznych. Ze względu na jej właściwości nawilżające i natłuszczające nadaje się do zabiegów zarówno na ciało i twarz, jak i na włosy. Czekolada przywraca skórze poziom właściwego nawilżenia, dzięki czemu staje się ona gładka i elastyczna. Ponadto wzmacnia i chroni warstwę lipidową skóry, co dodatnio wpływa na walkę  z upływającym czasem. Peelingi czekoladowe zwalczają cellulit, a czekoladowe kremy do rąk doskonale nawilżają i chronią dłonie zimą. Kuracja czekoladowa wygładza włosy i dodaje im blasku, nawilżając je dzięki czemu są one sprężyste i gładkie.

No i jest doskonałym afrodyzjakiem, więc na takie zimowe wieczory jak dziś nadaje się wspaniale!

Poniżej przedstawiam kilka przepisów z czekoladą w roli głównej. Smacznego!

Czekolada do picia

Składniki:
100 g czekolady
1 litr mleka
2 żółtka
125 ml śmietanki

Przygotowanie:
Czekoladę zagotować z mlekiem, cały czas mieszając, aż do jej rozpuszczenia. Żółtka ubić ze śmietanką i dodać do rozpuszczonej czekolady. Przelać do filiżanek zanim opadnie piana. Na wierzchu można udekorować przygotowany napój ubitą pianą z białek z dodatkiem cukru.

Czekolada po meksykańsku

Składniki:
5 łyżek kakao
1 łyżka mąki
5 łyżek cukru
¾ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka mielonej papryki chili
1 szklanka wody
3 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
Kakao, mąkę, cukier i przyprawy (cynamon, goździki i chili) wymieszać, rozetrzeć z wodą i wlać do garnka. Doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie wlewać mleko cały czas mieszając trzepaczką. Ponownie podgrzać, ale nie doprowadzać do wrzenia. Po ok. 5 minutach zdjąć z ognia. Śmietankę kremówkę ubić z wanilią. Czekoladę wlać do kubeczków i udekorować ubitą śmietaną i gałką muszkatołową.


czytaj dalej na następnej stronie...
 


Tagi:
źródło: