I wiesz, co jesz - czekolada

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z opisem kolejnego produktu z cyklu "I wiesz, co jesz". Bohaterką tego "odcinka" będzie... czekolada. Tekst został do nas nadesłany przez naszą Czytelniczkę. Dziękujemy i prosimy o więcej...

I wiesz, co jesz - czekolada

Ciastka w polewie czekoladowo – orzechowej

Składniki:
1 szklanka masła
½  szklanki brązowego cukru
¼ szklanki cukru kryształu
1 jajko
2 i pół szklanki mąki
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki wiórków gorzkiej czekolady
½ szklanki wiórków masła orzechowego
 
Przygotowanie:
Masło z cukrem brązowym i kryształem utrzeć aż masa stanie się jednolita. Dodać jajko i sodę oczyszczoną i następnie mieszać do otrzymania jasnej masy. Dodać mąkę i ponownie mieszać. Następnie dodać wiórki czekoladowe i orzechowe i w dalszym ciągu mieszać. Podzielić ciasto na 4 części. Każdą z nich uformować w walec i włożyć do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem pergaminowym. Kawałki ciasta pokroić na plasterki o grubości ok. 3 mm i układać na blasze w odległości ok. 5 cm od siebie. Piec 10 – 12 minut lub do momentu aż zbrązowieją.
 
Brownies
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
100 g mąki
300 g cukru
6 jajek
50 g orzechów włoskich
 
Przygotowanie:
Masło z czekoladą rozpuścić na parze. Jajka ubić mikserem, dodając cukier i mąkę . Do zmiksowanej masy dodać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec dodać orzechy włoskie. Blaszkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć pergaminem. Wylać ciasto i piec ok. 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Można podawać z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Można ciemną czekoladę zastąpić białą. Wtedy otrzymamy blondies :)
 

Zachowano oryginalną pisownię.


 


Tagi:
źródło: