Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Poidło PPZ
2014-01-10 -
Silosy spedycyjne
2021-11-23 -
Pług zagonowy zawieszany ÖVERUM CT-F
2013-03-21 -
Ładowarki STRIEGEL model 500DY/A
2014-07-14
Embargo: Bez rekompensat dla polskiego sektora mleczarskiego
W związku ze stratami w przemyśle mleczarskim spowodowanych przez rosyjskie embargo Komisja Europejska przyznała odszkodowania krajom bałtyckim, a więc Litwie, Łotwie i Estonii i aktualnie negocjuje tą sprawę z Finlandią – podaje FAMMU/FAPA.

Nie będzie rekompensat dla polskiego sektora mleczarskiego
Chociaż do Brukseli wysłane zostały wnioski o przyznanie rekompensat dla producentów z Polski, to nie otrzymają oni odszkodowania. Komisarz do spraw rolnictwa Phil Hogan oświadczył, że mleczarstwo na Litwie, Łotwie i Estonii najwięcej straciło wskutek rosyjskiego embarga z uwagi na znaczący ich udział w wysyłce do Rosji.
Rekompensaty dla tych państw wyniosą łącznie 28 mln EUR. Komisarz powiedział, że spory spadek cen mleka w Finlandii skłania KE do pokrywania strat fińskiego mleczarstwa. Kwota pomocy dla Litwy wyniesie 14,1 mln EUR, dla Łotwy - 7,7 mln EUR, a dla Estonii - 6,9 mln EUR. Wcześniej KE uruchomiła wsparcie finansowe dla producentów łatwo psujących się owoców i warzyw oraz 30 mln EUR na programy promocyjne.
Jak wynika z nieoficjalnych informacji urzędników z Brukseli odmowa przyznania rekompensat dla Polski może mieć związek z zawyżeniem danych we wnioskach o odszkodowania dla producentów owoców i warzyw.
Polski eksport produktów mleczarskich do Rosji
W 2013 roku Polski wywóz produktów mleczarskich wart był 1,67 mld EUR, do Rosji wysłano towary o wartości stanowiącej 8,5% tej kwoty. Jak wynika z danych Ministerstwa Finansów, wysyłka produktów mleczarskich z Polski do Rosji kosztowała 142 mln EUR. Oprócz serów, stanowiących 75,6% eksportu do Rosji, polscy producenci dostarczyli również mleko w proszku, masło, śmietanę, jogurty i serwatkę.
