| Autor: redakcja1

Francja – Zwiększona sprzedaż bydła

Susza, która nawiedziła Francję w okresie od stycznia do kwietnia tego roku spowodowała większą sprzedaż francuskiego bydła.

Francja – Zwiększona sprzedaż bydła

W związku z tym w czterech pierwszych miesiącach bieżącego roku produkcja wołowiny w tym państwie zwiększyła się do blisko 465 tysięcy ton, czyli o 7,7 procenta. Również wzrosła jest liczba uboju zwierząt wszystkich kategorii, gdzie młode byki to zwyżka o 6,2 procenta więcej oraz młode krowy – 6,7 procenta.


Także wzrósł eksport żywca wołowego o 7,5 procenta, na co niemały wpływ miała susza oraz brak paszy. Niestety z tego powodu również był niewielki popyt na żywiec na rynku krajowym. Poza tym w piątym miesiącu obecnego roku o 1,4 procenta spadła sprzedaż detaliczna wołowiny na krajowym rynku wobec tego samego czasu rok wcześniej.


W omawianym okresie Francja wysłała 77 tysięcy ton mięsa wołowego, czyli o 24 procent więcej niż rok wcześniej. Głównymi odbiorcami byli Włosi i Grecy. Również Niemcy oraz Turcy zaimportowali sporą cześć całego wolumenu wysyłkowego. Natomiast do Francji sprowadzono o 18 procent mniej mięsa wołowego niż rok temu.



Tagi:
źródło: