| Autor: redakcja1

Handel mięsem i żywcem wołowym (I-VII 2015)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie styczeń-lipiec 2015 r. kraje Wspólnoty zaimportowały w ekwiwalencie mięsa w sumie 188,1 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, a więc o 1,1% mniej niż przed rokiem – podaje FAMMU/FAPA.

Handel mięsem i żywcem wołowym (I-VII 2015)

Import wołowiny do UE

Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 79,3 tys. ton, Urugwaju - 27,6 tys. ton oraz z Argentyny - 24,9 tys. ton. Udział tych trzech krajów w przywozie łącznie do Unii ukształtował się w granicy 70,1%. W analizowanym czasie sprowadzono również 17,3 tys. ton wołowiny z Australii, 14,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 7,2 tys. ton z Nowej Zelandii. Import tego gatunku mięsa z Namibii oraz Botswany wyniósł odpowiednio 6,8 tys. ton oraz 5,4 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się w granicy 2,7 tys. ton.

Eksport wołowiny z UE

Od stycznia do końca lipca br. kraje Wspólnoty wyeksportowały w sumie 331,3 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, a więc o 6,2% więcej niż w porównywalnym okresie 2014 r. Dostawy do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej zwiększyły się odpowiednio o 41,6% do 30,9 tys. ton, o 13,1% do 22,7 tys. ton, o 14,6% do 20,9 tys. ton oraz o 24,2% do 19,6 tys. ton.

 

Więcej tych towarów trafiło z Unii także do Norwegii o 184,2% do 14 tys. ton, Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii o 13,2% do 7,1 tys. ton, Izraela o 33,3% do 6,8 tys. ton, na Filipiny o 199,6% do 6,7 tys. ton, jak i również do Kosowa o 46,6% do 5,4 tys. ton. Zmalał za to unijny wywóz do Hongkongu o 2,8% do 27,6 tys. ton, Szwajcarii o 2,4% do 16,4 tys. ton, Algierii o 1,4% do 11,3 tys. ton, a także do Libii o 5,5% do 10,4 tys. ton oraz Angoli o 9,7% do 5,7 tys. ton.

Ujemny bilans w handlu wołowiną

W okresie I-VII 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w całkowitym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans wynoszący -61,6 tys. ton w handlu mięsem wołowym, tj. świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane należy stwierdzić, że Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.



Tagi:
źródło: