| Autor: redakcja1

Niższy import wołowiny do UE. Dominuje przywóz mięsa z Brazylii

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie styczeń-październik 2015 r. kraje Wspólnoty zaimportowały w ekwiwalencie mięsa w sumie 268,9 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, czyli o 3,4% mniej niż przed rokiem.

Niższy import wołowiny do UE. Dominuje przywóz mięsa z Brazylii

Udział tych trzech krajów w imporcie łącznie do Unii ukształtował się na poziomie 69,1%. W analizowanym okresie przywieziono również 26,2 tys. ton wołowiny z Australii, 20,7 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 10,5 tys. ton z Namibii.
 

Jak podaje FAMMU/FAPA, najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 111,5 tys. ton, Urugwaju - 38,9 tys. ton oraz z Argentyny - 35,3 tys. ton . Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii oraz Botswany wyniósł odpowiednio 10 tys. ton oraz 8,3 tys. ton. Z kolei zakup ze Szwajcarii ukształtował się w granicy 4 tys. ton. Zaimportowano też 1,1 tys. ton wołowiny z Paragwaju oraz 600 ton z Chile.

Eksport wołowiny wzrósł o 6%

Od stycznia do końca października br. kraje Wspólnoty wysłały łącznie 487,2 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, a więc to o 6,4% więcej niż w tym samym czasie 2014 r.
 
Dostawy do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej zwiększyły się odpowiednio o 32,7% do 41,9 tys. ton, o 10,1% do 31,5 tys. ton, o 18,6% do 32,9 tys. ton oraz o 27,3% do 29,2 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii również do Norwegii o 169,4% do 17,2 tys. ton, a także do Libii o 29,8% do 15,5 tys. ton oraz Algierii o 8,7% do ponad 14 tys. ton. Zmalał za to unijny eksport do Hongkongu o 26,1% do około 36 tys. ton, Szwajcarii o  2,4% do 22,5 tys. ton oraz Angoli o 25,6% do 8,5 tys. ton.

Ujemny bilans 81 tys. ton w handlu mięsem wołowym

W okresie I-X 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w całkowitym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Mając jednak na uwadze ujemny bilans 81 tys. ton w handlu mięsem wołowym, tj. świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane należy stwierdzić, że Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!