| Autor: redakcja1

Handel mięsem oraz żywcem wołowym (styczeń 2016)

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w styczniu 2016 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa w sumie 25,8 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, czyli o 8,3% więcej niż w styczniu minionego roku.

Handel mięsem oraz żywcem wołowym (styczeń 2016)

Import wołowiny do UE

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 11,5 tys. ton, a także z Urugwaju - 4,5 tys. ton oraz z Australii - 2,6 tys. ton. Sprzedawcy z Argentyny z wywozem w granicy 2,4 tys. ton zajęli dopiero czwarte miejsce wśród czołowych dostawców tych towarów na rynek Wspólnoty.
 
Udział Brazylii, Urugwaju oraz Argentyny w wywozie łącznie do Unii ukształtował się w granicy 71,3%. W analizowanym czasie zaimportowano również nieco ponad 2 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 755 ton z Nowej Zelandii. Zakup tego gatunku mięsa z Botswany wyniósł 500 ton, a wwóz z Paragwaju oraz ze Szwajcarii ukształtował się w granicy 484 ton i 464 ton. W 2015 roku Unia zakupiła też 373 tony mięsa wołowego z Namibii.

Eksport wołowiny z UE

W styczniu 2016 r. kraje Wspólnoty wywiozły w sumie 44,7 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, czyli o 12% więcej niż przed rokiem. Dostawy do Turcji, Wybrzeża Kości Słoniowej, Izraela oraz Norwegii zwiększyły się odpowiednio o 130,1% do 3,6 tys. ton, o 16% do 3,1 tys. ton, o 186,6% do 2,8 tys. ton oraz o 19,3% do 1,8 tys. ton.

Więcej tych towarów trafiło z Unii też do Libii o 187,9% do 1,5 tys. ton, Algierii o 4,3% do 1,4 tys. ton oraz do Chin o 39% do 927 ton. Zmalał za to unijny eksport do Hongkongu o 31% do 3,7 tys. ton, Libanu o 25,2% do 3,5 tys. ton, Ghany o 3,1% do 2,5 tys. ton, Bośni i Hercegowiny o 19,1% do 2,1 tys. ton, Szwajcarii o 15,2% do 1,6 tys. ton, na Filipiny o 10,4% do 956 ton oraz na Kubę o 0,8% do 797 ton.

W styczniu 2016 r. Unia pozostawała eksporterem netto w całkowitym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans wynoszący -9,7 tys. ton w handlu mięsem wołowym, tj. świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane, należy zauważyć, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!