| Autor: redakcja1

Spadł import wołowiny do UE

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w okresie styczeń-listopad 2015 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa w sumie 297,7 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, a zatem o 2,9% mniej niż rok wcześniej - podaje FAMMU/FAPA.

Spadł import wołowiny do UE

Import wołowiny do UE

Najwięcej tego gatunku mięsa sprowadzono tradycyjnie z Brazylii - 124,3 tys. ton, Urugwaju - 43 tys. ton oraz z Argentyny - 39,2 tys. ton. Udział tych trzech krajów w przywozie łącznie do Unii ukształtował się w granicy 69,3%. W analizowanym czasie zaimportowano również 28,7 tys. ton wołowiny z Australii, 22,7 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych oraz 10,7 tys. ton z Nowej Zelandii. Przywóz tego gatunku mięsa z Botswany wyniósł 8,8 tys. ton, a ze Szwajcarii ukształtował się na poziomie 4,6 tys. ton.

Eksport wołowiny

Od stycznia do końca listopada 2015 r. kraje Wspólnoty wyeksportowały ogółem 543,9 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego w ekwiwalencie mięsa, a więc to o 7,1% więcej niż w porównywalnym czasie 2014 r. Dostawy do Libanu, Ghany, Bośni i Hercegowiny oraz Wybrzeża Kości Słoniowej zwiększyły się odpowiednio o 31% do 45,8 tys. ton, o 11,7% do 34,6 tys. ton, o 18,8% do 36,7 tys. ton oraz o 24,1% do 32,5 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii również do Byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii o 8,5% do 11,3 tys. ton oraz na Filipiny o 26,9% do 11,4 tys. ton. Zmalał za to unijny wywóz do Hongkongu o 28% do 41,1 tys. ton, Szwajcarii o 1,9% do 24,6 tys. ton oraz Angoli o 28,8% do 9,4 tys. ton.

Unia pozostawała eksporterem netto

W okresie I-XI 2015 r. Unia pozostawała eksporterem netto w całkowitym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans wynoszący 87,5 tys. ton w handlu mięsem wołowym, w tym świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane, należy stwierdzić, iż Unia była w tym czasie importerem netto tego gatunku mięsa.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!