| Autor: redakcja6

Handel mięsem wołowym w Polsce i UE (I-V 2014)

W okresie od stycznia do końca maja bieżącego roku unijny eksport produktów wołowych i cielęcych wyniósł 211 tys. ton i był o 17% większy niż w zeszłym roku - informuje Agencja Rynku Rolnego.

Handel mięsem wołowym w Polsce i UE  (I-V 2014)

Handel wołowiną w UE

Najwięcej mięsa wołowego i cielęcego z Unii Europejskiej wysłano do Rosji, bo 22% eksportu ogółem, Hongkongu 9% i po 7% do Liban i Ghany. Natomiast Unia Europejska importowała 131 tys. ton tego mięsa, o 5%, mniej niż rok wcześniej. Zasadniczymi dostawcami wołowiny były: Brazylia – 45% importu do UE, Urugwaj - 15%, Argentyna – 12%, oraz Australia – 10,5 %.

Handel wołowiną w Polsce

Z Polski w okresie styczeń-maj 2014 roku, wyeksportowano 144 tys. ton mięsa, żywca oraz przetworów wołowych i cielęcych. Import produktów wołowych i cielęcych osiągnął poziom 14 tys. ton, o 2 tys. ton więcej niż w ubiegłym roku.
 
Odnotowano dodatni bilans polskiego handlu wołowiną i cielęciną, kształtuje się on na poziomie 130 tys. ton i tym samym jest o 1% wyższy niż w zeszłym roku. W czasie pięciu pierwszych miesiącach 2014 roku saldo wartościowe wyniosło 383 mln EUR, analogicznie w roku 2013 było to 415 mln EUR.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!