| Autor: redakcja1

Handel zagraniczny wołowiną i cielęciną

W 2019 r. z Polski wywieziono 471 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych, czyli o 2% mniej niż przed rokiem, a całkowite zyski z wysyłki obniżyły się o 5% do 1,5 mld EUR - 6,6 mld zł.

Handel zagraniczny wołowiną i cielęciną
Import ukształtował się w granicy 47 tys. ton i był mniejszy o 10% niż w 2018 r., a wydatki poniesione na zakup produktów wołowych i cielęcych zmniejszyły się o 12% do 164 mln EUR - 705 mln zł.
 
W strukturze asortymentowej eksportu produktów wołowych z Polski 90% udział miało mięso. W 2019 r. z Polski wywieziono 378 tys. ton mięsa wołowego, głównie do krajów UE. Unijnymi importerami tego asortymentu z Polski były m.in. Włochy z 86 tys. ton, Niemcy z 61 tys. ton, Niderlandy z 39 tys. ton, Hiszpania z 30 tys. ton oraz Francja z 21 tys. ton, a spoza UE – przede wszystkim Izrael z 14 tys. ton.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!