| Autor: redakcja1

Handel zagraniczny wołowiną i cielęciną w Polsce i UE

Według prognoz FAO w 2013 r., po dwóch latach odbudowy światowego pogłowia bydła, nastąpi umiarkowany wzrost globalnej produkcji wołowiny.

Handel zagraniczny wołowiną i cielęciną w Polsce i UE
Jak podaje ARR wzrost produkcji mięsa wołowego w państwach należących do największych jej eksporterów, czyli Brazylii, Indii, Australii, Nowej Zelandii, Urugwaju oraz Argentyny, umożliwi tym państwom zwiększenie eksportu.
 
Zintensyfikowanie produkcji w krajach zaliczanych do głównych importerów jak Rosja, Korea Południowa, Egipt, Iran, Filipiny czy Indonezja przyczyni się do obniżenia zakupów produktów wołowych lub ograniczy jego wzrost jak w przypadku Chin. Natomiast wzrost produkcji wołowiny w Republice Południowej Afryki należącej do największych konsumentów tego mięsa zaspokoi rosnący popyt wewnętrzny.
 
Poza UE ograniczenie produkcji wołowiny prowadzące do obniżenia eksportu produktów wołowych jest przewidywane tylko w odniesieniu do jednego liczącego się eksportera wołowiny, czyli Stanów Zjednoczonych. Zaprezentowany rozwój sytuacji na globalnym rynku wołowiny oznacza wzmożenie konkurencji w międzynarodowym handlu wołowiną, w tym także wewnątrz UE.
 
W związku z tym, nie tylko obniżenie unijnej produkcji wołowiny, ale również rosnąca konkurencja na światowym rynku przyczynia się do spadku wywozu asortymentu wołowego i cielęcego z UE oraz do wzrostu jego przywozu do UE. Zmniejszenie się unijnego eksportu tego gatunku mięsa wynika też ze zredukowania do zera stawek refundacji wywozowych.
 
W okresie styczeń-kwiecień 2013 r. wysyłka produktów wołowych i cielęcych z UE ukształtowała się w granicach 143 tys. ton, tj. na poziomie o 9% niższym niż w analogicznym okresie 2012 r. Natomiast w tym czasie import do UE wzrósł o 15% do 111 tys. ton. Komisja Europejska ocenia, że w całym 2013 r. unijna wysyłka wołowiny i cielęciny może być o 13% niższa niż w roku poprzednim, a import o 9% wyższy.
 
W ciągu czterech pierwszych miesięcy 2013 r., tak jak w porównywalnym okresie roku poprzedniego, z Polski wyeksportowano 99 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych. Import do kraju tych produktów zwiększył się o 11%, ale w dalszym ciągu miał minimalne znaczenie, gdyż wyniósł jedynie 9 tys. ton.
 
IERiGŻ-PIB przewiduje, że w całym 2013 r. eksport wołowiny i cielęciny z Polski może wzrosnąć do około 325 tys. ton, a zatem o 1% w porównaniu z 2012 r. Z kolei import może wynieść około 20 tys. ton, co daje obniżkę o 6% wobec zeszłego roku.


Tagi:
źródło: