Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Wały uprawowe Jacek EXPOM
2016-04-28 -
Owijarki bel SIPMA OZ 7500 TEKLA
2013-07-19 -
Eletor SYR-DT-01-W
2021-11-30
Eksport szansą dla producentów wołowiny w Polsce
Statystyczny Polak spożywa 1,7 kg mięsa wołowego rocznie. Konsumpcja w Polsce jest ponad dziesięć razy mniejsza niż przeciętna w Unii Europejskiej. W związku z tym, możliwości zbytu dla krajowych producentów stwarza sprzedaż zagraniczna. W obrębie trzech kwartałów 2015 roku wywóz wołowiny zwiększył się o 14 proc. w skali roku. Branża liczy na ożywienie handlu z rynkami azjatyckimi i arabskimi.
Rozwój polskiego rynku wołowiny zależy od eksportu
– Determinantami rozwoju produkcji wołowiny w Polsce jest popyt zewnętrzny, eksport do Unii Europejskiej oraz krajów trzecich – mówi agencji informacyjnej Newseria Biznes Jerzy Wierzbicki, prezes zarządu Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego (PZPBM).
Zdaniem Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w 2015 roku konsumpcja wołowiny w Polsce powinna wynieść od 1,7 kg do 1,8 kg na osobę. Tymczasem unijna średnia wynosi 19 kg.
– Mamy bardzo niską konsumpcję wewnętrzną, najniższą w Europie, trochę mniejszą niż w Indiach – potwierdza Jerzy Wierzbicki. – Za nami dwa lata prosperity, kiedy otwarta była Turcja i mieliśmy do czynienia z dużym popytem na krajową wołowinę, a ceny utrzymywały się na bardzo wysokim poziomie. W tej chwili mamy rozwarstwienie średniej unijnej i polskiej ceny.
Eksport wołowiny wzrósł o 14%
W czasie trzech kwartałów 2014 roku na eksport trafiło 324 tys. ton żywca, mięsa oraz przetworów wołowych i cielęcych. To o 14 proc. więcej niż w porównywalnym okresie 2014 roku. W tym samym czasie wywóz wieprzowiny wzrósł o 4 proc., a drobiu – o 15 proc. Mięso wołowe to kategoria o jednej z wyższych wartości wysyłki. Od stycznia do września 2015 roku jego wartość rosła najszybciej po pszenicy i rzepaku, bo o 26 proc.
Aktualnie 90 proc. wyprodukowanego w kraju surowca trafia na eksport. Liczy się głównie sprzedaż do Unii Europejskiej, a w jej ramach do Niemiec, Holandii, Hiszpanii i Włoch, obecnie największych importerów. W obrębie trzech kwartałów eksport mięsa wołowego do zachodnich sąsiadów wzrósł o 42 proc.
Czytaj dalej na następnej stronie...
