| Autor: redakcja1

Niższy eksport unijnej wołowiny

Zaobserwowano w pierwszym półroczu 2019 r. obniżkę unijnego eksportu wołowiny do krajów trzecich, w drugiej połowie roku został zrekompensowany większymi dostawami do Algierii, która pod kątem wolumenu stała się drugim odbiorcą produktów wołowych z UE.

Niższy eksport unijnej wołowiny
Największymi unijnymi eksporterami produktów wołowych poza obszar celny UE-28 w 2019 r. były: Irlandia i Hiszpania - po 13% udziału, odpowiednio 98 tys. ton i 97 tys. ton, Francja – 11% i 84 tys. ton, Niderlandy – 10% i 77 tys. ton, Polska – 9% i 65 tys. ton i Niemcy – 8% i 57 tys. ton.
 
W sumie w 2019 r. z UE wysłano 745 tys. ton produktów wołowych i cielęcych, a więc więcej o 2% niż w 2018 r. Dostawy do Hongkongu – głównego odbiorcy produktów wołowych zmalały o 10% i wyniosły 63 tys. ton. Zwiększył się eksport do Algierii o 61% do 57 tys. ton, Izraela o 4% do 50 tys. ton, Ghany o 9% do 43 tys. ton, Bośni i Hercegowiny o 6% do 41 tys. ton, Filipin o 28,5% do 38 tys. ton oraz do Chin z 7 tys. ton do 26 tys. ton.
 
W okresie styczeń–maj 2020 r. z UE-27 do krajów trzecich, podobnie jak przed rokiem, dostarczono 284 tys. ton produktów wołowych i cielęcych. Najważniejszymi odbiorcami była Wielka Brytania - 146 tys. ton, Hongkong - 22 tys. ton, Izrael, Ghana i Algieria - po 19 tys. ton. Komisja Europejska szacuje, że w 2020 r. wysyłka produktów wołowych z UE do krajów trzecich może być wyższa o 2% niż w 2019 r.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!