| Autor: redakcja1

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (czerwiec 2013)

Poniżej prezentujemy podsumowanie rynku mleka w Polsce w czerwcu 2013 r., opracowane w miesięcznym raporcie przez Agencję Rynku Rolnego.

Podsumowanie rynku mleka w Polsce (czerwiec 2013)
Po wzroście w maju, w czerwcu 2013 r. odnotowano spadek dostaw mleka do skupu. W omawianym miesiącu producenci dostarczyli 835 mln litrów mleka, czyli mniej o 3,5% niż maju. To także 1% zniżka w obrębie roku. Łącznie w pierwszym półroczu 2013 r. zakłady mleczarskie przyjęły około 4,7 mld litrów mleka, a więc o 2% mniej niż w tym samym okresie 2012 r.
Produkcja artykułów mleczarskich
 
Mniejsza podaż mleka do skupu wpływa hamująco na produkcję masła i odtłuszczonego mleka w proszku. W czerwcu 2013 r. wyprodukowano ponad 13 tys. ton masła tj. odpowiednio mniej o 1% i 9% niż w poprzednim miesiącu i roku.
 
W tym czasie produkcja odtłuszczonego mleka w proszku ukształtowała się na poziomie około 12 tys. ton. Była ona zbliżona do notowanej przed miesiącem, ale o 17% mniejsza niż przed rokiem.
 
Ogółem w pierwszym półroczu 2013 r. produkcja masła wyniosła 84 tys. ton, a OMP 52 tys. ton, a więc odpowiednio o 2% i o 14% mniej niż w pierwszej połowie 2012 r.
 
Po spadku w maju 2013 r., w czerwcu produkcja serów podpuszczkowych dojrzewających zwiększyła się o 6%, do ponad 25 tys. ton. Była to jednak ilość zbliżona do notowanej przed rokiem. Również w pierwszym półroczu tego roku krajowa produkcja tych serów była tylko o 0,3% większa niż w porównywalnym okresie 2012 r. i wyniosła 149 tys. ton.
 
Handel zagraniczny
 
Od początku 2013 r. utrzymuje się zwiększone zainteresowanie światowych importerów unijnym masłem oraz serami. Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie styczeń – maj 2013 r. z UE wywieziono 42 tys. ton masła, o 4% więcej niż przed rokiem. W tym czasie eksport serów wzrósł o 9,5% i osiągnął granicę 327 tys. ton. Jednocześnie w bieżącym roku dosyć mocno ograniczony został wywóz mleka w proszku. W czasie pierwszych pięciu miesięcy 2013 roku eksport odtłuszczonego mleka w proszku był o 32% niższy niż rok wcześniej i wyniósł 170 tys. ton, a pełnego mleka w proszku 144 tys. ton, o 18% mniej.
 
W 2013 r. globalny popyt na masło i sery wpływa stymulująco również na eksport tych produktów z Polski. Z wstępnych danych Ministerstwa Finansów wynika, że w miesiącach styczeń – maj 2013 r. z kraju wysłano 58 tys. ton serów dojrzewających, czyli o 12% więcej niż przed rokiem oraz 15 tys. ton masła – wzrost o 2%. Nieprzerwanie rośnie również eksport serwatki, który w analizowanym czasie osiągnął poziom 92 tys. ton, tj. o 19% wyższy niż w roku poprzednim.
 
Podobnie jak w całej UE, na niskim poziomie utrzymuje się również polski eksport mleka w proszku. W miesiącach styczeń – maj 2013 r. wywieziono około 25 tys. ton odtłuszczonego mleka w proszku, o 21% mniej niż przed rokiem. W tym czasie eksport pełnego mleka w proszku zmniejszył się o 12% do 7 tys. ton.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: