| Autor: redakcja1

Regionalne zróżnicowanie cen mięsa wołowego

Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen skupu bydła oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do lat dwóch i krów.

Regionalne zróżnicowanie cen mięsa wołowego
W trzecim tygodniu października 2018 r., tak jak do tej pory, najmniejsze ceny skupu notowano w regionie północnym - 6,00 zł/kg, a najwyższe w regionie południowym - 6,84 zł/kg.
 
Ćwierci z krów i byków były najtańsze w regionie centralnym i wynosiły odpowiednio 10 810 zł/t i 13 534 zł/t, z kolei ceny ćwierci z byków do dwóch lat i krów były największe w regionie północnym, a więc były w granicy odpowiednio 13 896 zł/t i 11 508 zł/t.
 
W okresie styczeń-wrzesień 2018 r. w skali roku mięso wołowe zdrożało w detalu o 3,2%, a cielęce o 2,8%. Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa wołowego zmieniły się minimalnie.
 
We wrześniu 2018 r. w porównaniu z grudniem 2017 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS zdrożał szponder, czyli mięso wołowe z kością z 19,49 do 20,00 zł/kg, rostbef i antrykot z 27,98 do 28,54 zł/kg, mięso cielęce z kością z 29,31 do 29,80 zł/kg, mięso cielęce bez kości z 48,29 do 49,75 zł/ kg i mięso wołowe bez kości z udźca z 33,63 do 33,92 zł/kg.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!