| Autor: redakcja1

Spożycie mleka i jego przetworów w Polsce

W Polsce, w 2012 r. pierwszy raz od 2006 r. odnotowano spadek spożycia produktów mlecznych – podaje Agencja Rynku Rolnego.

Spożycie mleka i jego przetworów w Polsce
Jak wynika z danych GUS, spożycie mleka łącznie z mlekiem przeznaczonym na przetwory, ale z wykluczeniem mleka przerobionego na masło wyniosła 193 litry na mieszkańca i była o 1 litr mniejsza niż rok wcześniej. Spadek konsumpcji wynikał głównie z pogorszenia sytuacji finansowej ludności.
 
IERiGŻ-PIB ocenia, że w 2013 r., ze względu na wzrost cen detalicznych mleka i jego przetworów, bilansowa konsumpcja mleka może być zbliżona do notowanej w roku 2012. W roku 2014, przy przewidywanym zwiększeniu produkcji mleka i dochodów ludności, spożycie mleka i jego produktów może powrócić do poziomu notowanego w 2011 r., czyli 194 litrów na mieszkańca.
 
Po spadku w latach 2010-2011, w minionym wzrosła bilansowa konsumpcja masła. Według danych GUS statystyczny Polak spożył 4,1 kg masła, o 2,5% więcej niż w 2011 r. Wzrost konsumpcji był wynikiem spadku cen detalicznych tego tłuszczu oraz stosunkowo zniżki cen masła w odniesieniu do pozostałych tłuszczów jadalnych, w tym jego bezpośrednich substytutów, tj. margaryn i mieszanek do smarowania pieczywa, przy czym masło w 2012 r. było tańsze niż rok wcześniej o 1,2%, podczas gdy margaryny podrożały o 5,4%.
 
W 2013 r., w warunkach ograniczonej produkcji, ceny masła rosną szybciej niż margaryn, gdyż masło w okresie styczeń – sierpień br. było droższe niż rok wcześniej o 0,9%, a margaryny o 0,3%.
 
Biorąc pod uwagę malejącą siłę nabywczą ludności i możliwość zastępowania masła tańszymi margarynami, prognozuje się, że bilansowa konsumpcja masła zmaleje do 4 kg na mieszkańca i w kolejnym roku utrzyma się na podobnym poziomie.


Tagi:
źródło: