| Autor: redakcja1

Spożycie wołowiny

W Polsce konsumpcja wołowiny nie jest tak powszechne jak mięsa wieprzowego oraz drobiowego i kształtuje się na poziomie 2 kg na mieszkańca niż średnio w UE - 10–11 kg na mieszkańca.

Spożycie wołowiny
Istnieje spora różnica między krajami tzw. starej Unii (UE-15) i nowymi krajami członkowskimi (UE-13). W latach 2010–2016 w UE–15 roczne spożycie wołowiny w przeliczeniu na jednego mieszkańca wynosiło 12–13 kg i charakteryzowało się trendem zniżkowym, podczas gdy w UE–13 konsumpcja tego gatunku mięsa kształtowała się w granicy 3–4 kg na mieszkańca i od 2014 r. wykazuje zwyżkę.
 
W Polsce w latach 2007–2015, głównie z uwagi na wysoki poziom cen detalicznych wołowiny w odniesieniu do innych popularnych gatunków mięs, spożycie wołowiny wykazywało trend spadkowy. Od roku 2016, w wyniku większej podaży wołowiny na rynku krajowym, lepszej oferty handlowej mięsa wołowego oraz poprawy sytuacji dochodowej ludności, notowany jest wzrost spożycia wołowiny.
 
Ocenia się, że w 2017 r. bilansowa konsumpcja mięsa wołowego mogło wynieść 2,2 kg na mieszkańca względem 2,1 kg w 2016 r. W pierwszym półroczu 2018 r. tempo zwyżki cen detalicznych mięsa wołowego było szybsze niż mięsa wieprzowego, ale wolniejsze niż drobiowego. W pierwszym półroczu 2018 r. mięso wołowe podrożało o 3,2% w stosunku do porównywalnego okresu 2017 r., mięso wieprzowe – o 0,3%, podczas gdy mięso drobiowe – o 4,9%. W wyniku, w ocenie IERiGŻ – PIB, konsumpcja wołowiny w 2018 r. może się ukształtować na poziomie podobnym do ocenianego na rok 2017.


Tagi:
źródło: