Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Lizawka solna z selenem
2015-12-30 -
Opryskiwacze rolnicze 1500 ASH
2014-02-04 -
Cyklo-wentylatory
2014-01-21 -
ROZDRABNIACZ BIJAKOWY SSĄCO - TŁOCZĄCY 15 kW
2016-02-11 -
Preparat do dezynfekcji AMINO-STERIL DDD-1
2020-04-23
Polska wołowina jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo na rynku unijnym
Na rynku krajowym przeciętna cena skupu bydła w okresie styczeń-wrzesień 2015 wyniosła 6,11 zł/kg w. ż. i była o 0,8% większa niż przed rokiem, ale o 4,5% mniejsza niż w porównywalnym okresie w 2012 r. - podaje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny skupu bydła
We wrześniu br. cena skupu bydła łącznie zmalała o 0,5% do 5,83 zł/kg w. ż i była mniejsza o 0,3% niż przed rokiem. Ceny skupu młodego bydła obniżyły się do 6,16 zł/kg w. ż. względem 6,18 zł/kg w. ż. w sierpniu. Zniżce cen skupu bydła towarzyszyła 5,3% zwyżka cen skupu trzody chlewnej i 3,8% spadek cen skupu drobiu. Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła przez ubojnie oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do dwóch lat i krów.
Polska wołowina jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W trzecim tygodniu września przeciętna cena rynkowa tuszy młodego bydła w Polsce wyniosła 312,19 EUR/100 kg i była o 1,9% większa niż przed miesiącem. W UE średnia cena w tym czasie zmniejszyła się o 1,2% do 378,90 EUR/100 kg.
Jak wynika ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, ceny polskie były mniejsze o ponad 17% niż przeciętnie w UE-28. Tusze młodego bydła w Polsce były też tańsze niż u największych odbiorców polskiej wołowiny, czyli Holandii o 2%, Włoch o 23%, Francji o 7%, Hiszpanii o 16% i Niemiec o 17%.
Skup bydła od kilku lat wzrasta. W okresie styczeń 2015 - wrzesień 2015 r. skupiono 493 tys. ton bydła, a więc to więcej o 23% w odniesieniu do analogicznego okresu roku poprzedniego i o 51% niż w pierwszych dziewięciu miesiącach 2012 r.
W analizowanym czasie w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 147 tys. ton wbc wołowiny, a zatem to zwyżka o 3,5% niż przed rokiem i o 9,7% niż w bardzo słabym pod tym kątem 2012 r.
