| Autor: redakcja1

Polska wołowina jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo na rynku unijnym

Na rynku krajowym przeciętna cena skupu bydła w okresie styczeń-wrzesień 2015 wyniosła 6,11 zł/kg w. ż. i była o 0,8% większa niż przed rokiem, ale o 4,5% mniejsza niż w porównywalnym okresie w 2012 r. - podaje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Polska wołowina jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo na rynku unijnym

Ceny skupu bydła

We wrześniu br. cena skupu bydła łącznie zmalała o 0,5% do 5,83 zł/kg w. ż i była mniejsza o 0,3% niż przed rokiem. Ceny skupu młodego bydła obniżyły się do 6,16 zł/kg w. ż. względem 6,18 zł/kg w. ż. w sierpniu. Zniżce cen skupu bydła towarzyszyła 5,3% zwyżka cen skupu trzody chlewnej i 3,8% spadek cen skupu drobiu. Utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła przez ubojnie oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do dwóch lat i krów.
 
Polska wołowina jest w dalszym ciągu konkurencyjna cenowo na rynku unijnym. W trzecim tygodniu września przeciętna cena rynkowa tuszy młodego bydła w Polsce wyniosła 312,19 EUR/100 kg i była o 1,9% większa niż przed miesiącem. W UE średnia cena w tym czasie zmniejszyła się o 1,2% do 378,90 EUR/100 kg.
 
Jak wynika ze Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej, ceny polskie były mniejsze o ponad 17% niż przeciętnie w UE-28. Tusze młodego bydła w Polsce były też tańsze niż u największych odbiorców polskiej wołowiny, czyli Holandii o 2%, Włoch o 23%, Francji o 7%, Hiszpanii o 16% i Niemiec o 17%.
 
Skup bydła od kilku lat wzrasta. W okresie styczeń 2015 - wrzesień 2015 r. skupiono 493 tys. ton bydła, a więc to więcej o 23% w odniesieniu do analogicznego okresu roku poprzedniego i o 51% niż w pierwszych dziewięciu miesiącach 2012 r.
 
W analizowanym czasie w przedsiębiorstwach przemysłu mięsnego zatrudniających 50 i więcej pracowników wytworzono 147 tys. ton wbc wołowiny, a zatem to zwyżka o 3,5% niż przed rokiem i o 9,7% niż w bardzo słabym pod tym kątem 2012 r.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!