| Autor: redakcja1

W 2016 r. polska wołowina będzie dalej konkurencyjna cenowo

Komisja Europejska prognozuje, że w 2016 r. produkcja wołowiny w UE zwiększy się o 2%. Jak podaje Dorota Pasińska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, wywóz tego gatunku mięsa do krajów trzecich będzie wyższy o 5% niż w roku poprzednim, a przywóz o 1,5%. Eksperci szacują również zniżkę cen wołowiny na rynku unijnym. Polska wołowina w 2016 roku dalej będzie konkurencyjna cenowo.

W 2016 r. polska wołowina będzie dalej konkurencyjna cenowo

Ceny wołowiny

Przeciętna cena skupu bydła w lutym 2016 r. wyniosła 5,96 zł/kg w. ż. i była o 2,8% mniejsza niż przed rokiem i o 2,3% niż przed miesiącem. Ceny skupu młodego bydła obniżyły się do 6,21 zł/kg w. ż. względem 6,42 zł/kg w. ż. w styczniu. Zniżce cen skupu bydła towarzyszył 3,5% wzrost cen skupu trzody chlewnej i 1,6% cen skupu drobiu.
 
Dorota Pasińska zauważa, od lat utrzymuje się regionalne zróżnicowanie cen zakupu bydła przez ubojnie oraz cen sprzedaży ćwierci z byków do dwóch lat i krów. W trzecim tygodniu marca 2016 r., podobnie jak przed miesiącem, najmniejsze ceny skupu odnotowano w regionie północnym, a największe w regionie południowym.
 
Najniższe ceny ćwierci z byków do lat dwóch były w rejonie centralnym, a z krów w części południowej. Najwyższe ceny ćwierci z byków do lat dwóch i krów zanotowano w regionie północnym, pomimo najmniejszych cen skupu w tym rejonie.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!